Prima etapă a vaccinării antirabice a vulpilor din judeţul Suceava s-a încheiat


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSVSA Suceava, Laurenţiu Leon Postolache, a declarat că prima etapă a campaniei de vaccinare antirabică a vulpilor a fost finalizată, iar în prezent se desfăşoară activitatea de verificare a eficienţei acestei campanii.

El a spus că în judeţul Suceava  prima etapă a campaniei aeriană şi manuală de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei care s-a efectuat, în perioada mai-iunie  şi s-a desfăşurat în cadrul planului naţional strategic de supraveghere, control şi eradicare a rabiei.

Postolache a mai spus că la vaccinarea antirabică manuală a vulpilor au fost  folosite peste 2.500 de momeli vaccinale, acţiunea desfăşurându-se între zonele împădurite şi localităţile limitrofe acestora.

“Momelile vaccinale orale realizate, în general, pe bază de peşte conţin un blister în care este încapsulat vaccinul, iar când vulpile muşcă din momeală acesta se spage şi doza imunizantă de vaccin intră în contact cu mucoasa bucală a acestor animale”, a spus medicul veterinar sucevean.

vulpe

Directorul executiv al DSVSA Suceava a precizat că, în zonele de munte împădurite, greu accesibile, campania aeriană de vaccinare antirabică a vulpilor s-a realizat cu sprijinul Aviaţiei utilitare din Iaşi şi Bacău.

El a explicat că vaccinarea antirabică a vulpilor reduce răspândirea bolii atât în rândul animalelor sălbatice, cât şi al celor domestice, ştiindu-se că vulpile sunt principalul rezervor de virus rabic.

Medicul veterinar sucevean a subliniat că, în acest an, în judeţul Suceava nu s-au mai înregistrat focare de rabie la animale arătând că cele mai multe focare de rabie s-au înregistrat în anul 2012.

El a spus că, în ultimii ani, efectivele de vulpi au crescut în judeţul Suceava şi din cauză că nu mai au valoare economică la fel de mare ca în trecut, când erau valorificate pentru blană, dar şi pentru că vânătorii nu mai sunt stimulaţi şi prin recompense financiare pentru a vâna vulpi.

Postolache a spus că, în prezent, se continuă verificarea eficienţei campaniei de vaccinare antirabică a vulpilor cu sprijinul AJVPS Suceava, cu care DSVSA Suceava are încheiat un parteneriat de colaborare, în cadrul căruia vânători autorizaţi împuşcă un anumit număr de vulpi din fondurile de vânătoare administrate de AJVPS Suceava, iar ulterior se recoltează probe şi se efectuează analize de laborator în vederea identificării prezenţei sau nu a virusului rabic.

Medicul veterinar a arătat că vulpile se răspândesc şi în afara habitatului lor obişnuit, precizând că, recent, cetăţenii dintr-o localitate suceveană au sesizat DSVSA Suceava că într-o casă părăsită de la marginea unei localităţi s-au aciuat mai multe vulpi, cerând sprijin pentru îndepărtarea acestora, iar la rândul său, DSVSA Suceava a sesizat AJVPS Suceava .


Intră acum și în grupul de