Nechifor: Cetatea va fi inaugurată când vine ultima tranşă de bani


Intră acum și în grupul de

Catalin Nechifor sustine o conferinta de presa la CJ Suceava. La conferinta este prezenta si conducerea Muzeului National al Bucovinei.

catalin nechifor si emil ursu

Ion Mares, director adjunct:

„Au fost peste 12.000 de persoane la festivalul medieval, care a fost organizat dupa ce Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurata.

Conditiile de desfasurare au fost bune si putem spune ca se bucura de un ecou mare in tara si strainatate. Au fost foarte multi turisti straini.”

Emil Ursu:

„Fluxul de vizitatori a fost important. Conditiile meteo nu au tinut tot timpul cu noi. Ar trebui sa incep cu faptul ca festivalul e un eveniment la care tin foarte mult. Intr-adevar, ulterior zilei de sambata am mai verificat si datele legate de deschiderea curtii interioare a Cetatii.”

Catalin Nechifor:

„La muzeu gasim angajati perfectionati in diverse meserii si nu in organizarea de evenimente. E destul de complicat sa organizezi evenimente de talia celui organizat. Oamenii de la Muzeu nu lucreaza zilnic cu asa ceva. Nu e simplu sa organizezi in acelasi perimetru ca lucrurile sa fie impecabile. Ne preocupa, si o spun transant, ca siguranta turistilor e pe primul loc.

Sa intelegem clar ca atunci cand iti asumi organizarea, iti asumi si bunele si relele. Au fost multe institutii prezente acolo. Multumesc Politiei si Jandarmerei  si SMURD-ului. Editia a fost fara evenimente neplacute si asta ne determina sa ne adresam unui public mai larg in perioada urmatoare.

Cetatea mai are nevoie de lucruri pentru a fi imbunatatita. Incercam sa realizam vizitarea permanenta a Cetatii, de luni pana aluni, pana seara tarziu, pana la ora 24. Fac si un apel catre cei care vor sa vina sa vada cetatea seara sa vina intre 20-24 ca sa vada si spectacolul de sunet si lumini. Spre toamna programul va fi ajustat. Cer colegilor care se ocupa de cetate sa asiguram conditii ca vizitatorii sa se simta bine si sa aiba satisfactia unui loc placut.

Regulamentul de vizitare a cetatii care va fi gata in scurt timp va prevedea ce se poate face acolo si ce nu. Acolo trebuie grupuri organizate de cel putin 10 persoane pentru ca nu se pot face proiectii pentru fiecare persoana in parte.  E foarte greu de asigurat paza acolo si nu putem angaja o mie de persoane care sa fie paznici. Nici pe vremea lui Stefan cel Mare nu era asa aglomerat in cetate. In regulament va scrie clar ca nu ai voie sa te urci pe ziduri sau sa atingi exponatele.

Inteleg ca la zona de toalete avem deja stricaciuni. Pana cand nu vom monta intreg sistemul video de supraveghere nu putem da drumul. Cetatea va fi inaugurata cand vine ultima transa de bani. Predarea cetatii catre beneficiar a avut loc pe 7 august. Vreau sa spun clar ca obiectele de inventar de valori foarte mari sunt in gestiunea unor persoane care castiga 1500 de lei. Oamenii care asigura paza sunt aceeasi care au realizat paza si la festival si vor asigura conditiile de ghidaj pentru vizitatori. Cand vor fi evenimente majore, vor trebui luate decizii intelepte pentru a angaja jandarmii si politia.”

Mares:

„Vom lucra in doua schimburi si dintre colegii muzeografi am facut programare si patru muzeografi vor asigura vizitarea si fluxul continuu la cetate. Am completat paza prin contract suplimentar si pana in 11 septembrie vom avea asigurata paza cu inca doua persoane. Din 11 septembrie putem angaja personal la cetate si primii vor fi doi paznici care vor prelua functionalitatea acolo.”

Nechifor:

„La Muzeu nu sunt oameni care sa faca showbiz toata ziua. Dvs. intelegeti ce e in spate si cat e de munca?Ca sa ai in cetate simultam mii de oameni e o munca enorma si din pacate munca asta nu e valorizata si vizibila. Le multumesc pentru efort.”

Ursu:

„Predarea cetatii s-a facut vineri. Sunt chestiuni pe care nu le pot acuma lamuri. Sunt chestiuni pe care le reglam in timp.”

Nechifor: 

„Ca sa intelegeti cum stau lucrurile. Era minunat sa putem vizita tot, dar nu avem cum. Sunt oameni care platesc sute de euro sa vada Barcelona. Nu mergi si in vestiar cu Messi. Lumea a avut asigurata vizibilitatea.

Repet, luam in calcul externalizarea evenimentelor de la muzeu, dar asta trebuie sa gaseasca ecou in piata. Din pacate, ce pot spune e ca exista foarte putini doritori din zona privata de a realiza contracte de sponsorizare pe evenimentele acestea.

Voi vorbi cu primarul Lungu si CL trebuie sa hotarasca ce spatii se pot folosi de langa cetate si cum se poate asculta muzica de calitate”

Nechifor a refuzat sa raspunda si la intrebari politice referitoare la candidatura sa pentru un nou mandat de presedinte al CJ sau la o functie publica.


Intră acum și în grupul de