La Suceava, Flutur a obtinut sprijinul consistent al Olandei in domeniul agricol


Intră acum și în grupul de

Ministrul roman al Agriculturii a declarat intr-o conferinta de presa ca in domeniul agriculturii, intre Romania si Olanda exista o foarte buna relatie care va fi intensificata.

„Colaboram pe multe planuri in domeniul agriculturii, avem in momentul de fata proiecte in derulare in valoare de 1,3 milioane de euro, important sprijin in domeniul implementarii cotelor de lapte, in domeniul crearii mecanismelor de piata, in domeniul cercetarii, in domeniul dezvoltarii rurale si dorim sa dezvoltam aceste relatii”, a spus Flutur. El a aratat ca a stabilit cu omologul sau olandez ca in domeniul dezvoltarii rurale sa fie intensificata colaborarea in special in ceea ce priveste diversificarea activitatilor non-agricole in mediul rural, cum ar fi turismul rural. „Acest lucru dorim sa-l concretizam inclusiv prin crearea unui grup mixt, romano-olandez, pentru a identifica solutii pragmatice si parteneri care sa vina sa investeasca”, a spus Flutur. El a aratat ca in domeniul sanitar-veterinar Romania a cerut expertiza din partea Olandei in domeniul gestionarii problemei pestei porcine care presupune eforturi mari pentru bugetul Romaniei, dar si in domeniul ecarisajului. „Am fost incredintat de tot sprijinul pe care Olanda doreste sa ne il acorde in continuare in drumul spre integrare spre Uniunea Europeana. Dosarul Agricol nu e usor, iar eu am transmis hotararea de a respecta strict calendarul de aderare pe probleme de agricultura si a respecta toate angajamentele pe care Romania le-a luat in ceea ce priveste Capitolul 7, Agricultura”, a spus Gheorghe Flutur. La randul sau, ministrul olandez al Agriculturii, Cornelis Pieter Veerman, a declarat ca dezvoltarea agroturismului este foarte importanta in zona Sucevei pe care a vizitat-o luni si marti. El a spus ca in discutiile purtate cu Gheorghe Flutur s-a subliniat importanta inchiderii eficiente a granitelor exterioare pentru prevenirea imbolnavirii animalelor. „Noi am fost confruntati cu trei mari maladii la animale in ultimii zece ani si am fost nevoiti sa sacrificam foarte multe animale, cu costuri foarte mari, iar opinia publica nu mai accepta acest gen de masuri”, a spus Veerman.

„In cadrul Uniunii Europene trebuie sa fim siguri ca am luat toate masurile de precautie posibile pentru a preveni ca aceste maladii la animale sa fie importate din afara UE sau sa mai existe in UE”, a mai spus ministrul olandez al Agriculturii precizand ca va sprijini Romania pentru a indeplini aceste obiective. El a mai spus ca Olanda va sprijini Romania si in ceea ce priveste corecta inregistrare a animalelor, dar si in actiunea complexa de ecarisaj.

„Vom stabili un plan operational pentru urmatorii doi ani in care oficialii olandezi sa coopereze cu cei romani, sa facem tot ceea ce putem sa ne asiguram ca va fi realizat calendarul de aderare la UE”, a mai spus Veerman.


Intră acum și în grupul de