De la începutul anului, 20 de bătrâni din Suceava au fost înșelați prin metoda „Accidentul”. Prejudiciul este de peste 150.000 lei


Intră acum și în grupul de

În primele nouă luni ale acestui an, 20 de bătrâni, cei mai mulți din municipiul Suceava, au căzut în capcana infractorilor, fiind înșelați prin metoda „Accidentul”. Potrivit unei estimări a Poliției Județene, prejudiciul cauzat vârstnicilor este de peste 150.000 lei.

Într-un comunicat al IPJ Suceava se arată că de la începutul anului 20 de persoane cu vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani au fost înșelate prin metoda „Accidentul”, ele fiind contactate pe telefonul fix şi informate cu privire la faptul că rude apropiate au fost implicate în evenimente rutiere.

„Majoritatea înşelăciunilor s-au produs în intervalul orar 09.00 – 14.00, atunci când persoanele vârstnice sunt singure la domiciliu, copiii sau nepoţii fiind plecaţi la serviciu sau la şcoală”, au informat polițiștii suceveni.

Sursa citată a mai arătat că alte persoane au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au sesizat imediat poliţia. Numai în această lună trei bătrâni au refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani, „economisind” astfel, 12.000 de euro.

„Cu sprijinul acestor persoane şi urmare a activităţilor investigative desfăşurate, poliţiştii au reuşit realizarea unui flagrant în luna martie, un tânăr de 24 de ani fiind reţinut şi introdus în arestul IPJ Suceava, după ce i s-a probat activitatea infracţională în complicitate cu persoane aflate în detenţie în penitenciarul Iaşi. De asemenea, alţi doi tineri au fost arestaţi pentru fapte similare”, se precizează în comunicat.

Pentru a conștientiza populația cu privire la înșelăciunea prin metoda „accidentul”, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, dar şi poliţiştii de proximitate au desfășurat mai multe activități de prevenire.

Oamenii legii au fost prezenţi în perioada 01 – 07 septembrie 2015  în zona bisericilor, dar şi în parcurile publice din municipiul Suceava, ocazie cu care au stat de vorbă cu cetățenii și le-au transmis sfaturi și recomandări pentru a nu da curs solicitărilor primite prin telefon, de la persoane necunoscute. De asemenea, au fost distribuite peste 800 de materiale preventive.

„Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă”, se mai arată în comunicatul Poliției Județene.


Intră acum și în grupul de