La Casa Polonă din Suceava au debutat „Zilele Culturii Polone”


Intră acum și în grupul de

Uniunea Polonezilor din România organizează în perioada 10-12 septembrie, în judeţul Suceava, Zilele Culturii Polone, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”. Evenimentele dedicate ediției a XVII-a a Zilelor Culturii Polone au debutat joi dimineaţă, la Casa Polonă (Dom Polski) din municipiul Suceava, în prezența a numeroși oaspeți din Polonia, Republica Moldova și România.

Festivitatea a fost deschisă de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, care a arătat că „Zilele Culturii Polone” reprezintă un eveniment foarte important pentru comunitatea poloneză din România.

Nechifor, Longher

„Este un moment important pentru comunitatea poloneză din România, aceste zile a culturii polone aduc în evidență și pentru publicul din Suceava o parte din cultura, tradițiile, obiceiurile polonezilor și din Polonia, și din România”, a spus Ghervazen Longher.

El a ținut să mulțumească persoanelor și instituțiilor care s-au implicat și au ajutat la buna organizare a evenimentului, menționând aici Guvernul României, prin Departamentul pentru Relații interetnice, Ministerul Afacerilor Externe din Polonia și Ambasada Poloniei la București, Primăria orașului Zakopane din Polonia, dar și Consiliul Județean Suceava.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a urat oaspeților un călduros „Bun venit la Suceava”, chiar în limba poloneză, și a felicitat Uniunea Polonezilor din România pentru activitățile desfășurate.

„Chiar dacă în acest an Zilele Culturii Polone se petrec pe un timp mai răcoros, probabil va fi ploaie, asta înseamnă că va fi mai mult timp pentru cultură, pentru relațiile bilaterale și asta cred că e de bine”, a spus Cătălin Nechifor.

El a menționat că participă de foarte mulți ani la aceste manifestări și a avut ocazia să vadă o creștere importantă în ceea ce privește activitatea Uniunii Polonezilor din România. Totodată, Nechifor a arătat că în județul Suceava relația româno-polonă s-a dezvoltat foarte bine, amintind bunele colaborări între Guvernul României și Guvernul polonez, precum și între Parlamentul României și Parlamentul polonez.

În contextul în care Europa se confruntă cu o nouă migrație a popoarelor, președintele CJ Suceava a punctat și faptul că poporul român a primit foarte deschis comunitatea poloneză care s-a refugiat în România, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Vreau să mă raportez la un moment extrem de sensibil din istoria poporului polonez, debutul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când mii de polonezi au fost nevoiți să își părăsească țara, pentru a scăpa din calea nazismului. În momentul respectiv, poporul român a primit foarte deschis comunitatea poloneză care s-a refugiat în România. Practic și atunci, și acum, a luat ființă și s-a dezvoltat comunitatea polonezilor din România”, a mai spus președintele Consiliului Județean Suceava, subliniind faptul că instituția pe care o conduce va fi mereu un partener de nădejde al Uniunii Polonezilor din România.

Prezent la deschiderea „Zilelor Culturii Polone” a fost și primarul orașului Zakopane, Leszek Dorula, care a mulțumit pentru invitația de a participa la evenimentele comunității polone și a transmis salutări din partea instituțiilor din Zakopane.

Leszek Dorula și-a exprimat încrederea că relațiile dintre polonezi și români vor fi la fel de bune și în continuare.

„Important este faptul că suntem o comunitate și ne dorim să trăim în continuare în pace și liniște. Sunt convins că relațiile dintre orașele noastre, dintre țările noastre, vor continua să fie tot atât de bune cum au fost și până acum”, a declarat Leszek Dorula.

Evenimentele prilejuite de Zilele Culturii Polone au continuat cu vizionarea unei expoziții de fotografie din viața comunității poloneze din România, dar și cu simpozionul științific „Aspectele istorice și culturale ale relațiilor polono-române”, la care au fost invitați să participe profesori din Polonia, Republica Moldova și România.

De asemenea, vineri, 11 septembrie, la Casa Polonă din municipiul Suceava va avea loc lansarea cărții „Românii în goană după happy-end”, atât în limba română, cât și în limba poloneză, scrisă de Bogumił Luft, după care, de la ora 18.30 va avea loc un concert al Ansamblului polonez „Dolina Słomki” și o degustare a delicateselor poloneze pe esplanada Casei de Cultură.

Zilele Culturii Polone vor continua sâmbătă, 12 septembrie, la Solonețu Nou, cu „Sărbătoarea Roadelor”.

 

 


Intră acum și în grupul de