Percheziţii ale DNA Suceava la Bacău într-un dosar privind fraude ale unor suceveni cu bani europeni


Intră acum și în grupul de

Procurorii DNA Suceava au efectuat, în cursul zilei de marţi, percheziții în trei locații situate în județul Bacău, reprezentând sediile unor societăți comerciale intermediare pentru alte societăți beneficiare ale fondurilor europene, care își au sediile în Suceava.

 În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.

 Potrivit unui comunicat al DNA, cercetările au loc într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind fraudarea fondurilor europene.

Descinderile au fost determinate de bănuiala conform căreia societăţile implicate ar fi efectuat lucrări în cadrul unui proiect vizând proiectare, instalare sistem de turbine eoliene, fără a emite însă documente justificative către beneficiarul real, antrenându-se astfel într-un mecanism financiar fraudulos alături de câteva societăţi de tip fantomă, creat în scopul de a supraevalua cheltuielile eligibile decontate prin fonduri europene nerambursabile şi TVA solicitată la rambursare de la autoritatea fiscală.

Potrivit anchetatorilor, beneficiarul fondurilor europene pentru realizarea de parcuri eoliene ar fi desfăşurat activităţile prin intermediul unor firme interpuse din Bacău, vizate acum de procurorii DNA.

În referatul DNA se arată că SC Aida SRL Gălăneşti, în cadrul implementării proiectului ”Modernizare fabrică procesare lapte, comuna Gălăneşti, judeţul Suceava”, a desfăşurat proceduri de achiziţie şi montaj  a unui număr de cinci turbine eoliene.

”Referitor la achiziţia de bunuri (turbine eoline) făcută de SC Aida SRL, menţionăm că din verificările efectuate a rezultat că o parte a acestei achiziţii (acumulatori solari, cabluri electrice, montaj) s-a realizat de la SC Electro -Metal SRL, la preţul de 43.400 de lei, conform facturii din 29 noiembrie 2011 emisă către SC KokotasNicol SRL. De asemenea, o parte din aceste bunuri, respectiv bateriile pentru instalaţiile eoliene, au fost achiziţionate de către SC Electro – Metal SRL de la SC Alternative Pure Energy SRL”, se precizează în documentul citat.

Conform acestuia, SC Electro-Metal SRL a livrat către SC Kokotas Nicol SRL echipamente electrice la un preţ de 156.000 de lei (59.197 achiziţii SC Alternative Pure Energy SRL, 96.915 achiziţii SC Electrovolt SRL), fără a încasa însă preţul din revânzarea lor, ”revânzare care de altfel nici nu a fost materializată prin întocmirea de documente justificative şi fără a efectua vreun demers legal pentru recuperarea acestei datorii, fapt ce naşte suspiciuni cu privire la realitatea acestor relaţii comerciale”, arată sursa citată.

În referatul DNA, se mai menţionează că aceste suspiciuni constituie indicii cu privire la faptul SC ALTERNATIVE PURE ENERGY SRL ar fi desfăşurat relaţii comerciale direct cu WSC AIDA SRL iar SC ELECTRO-METAL SRL şi SC KOKOTAS NICOL SRL să fi fost folosite ca şi societăţi comerciale de tip „paravan”.

 „Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că reprezentanţii SC ALTERNATIVE PURE ENERGY SRL au afirmat pe un forum de specialitate că întreaga lucrare ar fi fost efectuată de aceştia.

Procedând la verificarea site-ului www. Alternativepureenergy.ro s-a constatat faptul că această societate comercială are în obiectul de activitate şi comercializarea şi montarea de turbine eoliene”, mai arată sursa citată.

 

Se pare însă că firma din Gălăneşti este implicată într-o schemă complexă de fraudare a fondurilor europene, cercetată de DNA.

Potrivit infovestonline.ro,  ultima modă în materie de ţepe cu fonduri europene s-a derulat recent în judeţul Suceava, iar prejudiciul estimat, cel puţin până în acest moment, se ridică la circa 5 milioane de euro. Afacerea cu iz penal este cercetată acum de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, care au decis începerea urmăririi penale faţă de 15 persoane, majoritatea acestora din comunele Slatina şi Gălăneşti.

„Fondurile europene au fost obţinute pentru înfiinţarea de ferme, în special pentru creşterea de porcine, dar ca urmare a suspiciunilor de fraudă au devenit simple „muzee” în aer liber.

În aceeaşi oală penală au ajuns nu doar beneficiarii fondurilor europene, ci şi constructorii care s-au ocupat de ridicarea fermelor, dar şi administratorul firmelor care s-a ocupat de proiectare şi de studiile de fezabilitate”, arată sursa citată.

Pe lângă fermele de porci s-au mai obţinut fonduri europene şi pentru alte iniţiative.

„Ilie şi Lăcrămioara Daneliuc au accesat fonduri pentru „Modernizare fabrică procesare lapte”. În calitate de administratori ai firmei SC Aida SRL Gălăneşti, aceştia au întocmit în fals 24 de facturi aferente contractului de execuţie de construcţii, furnizare de bunuri şi lucrări de montaj, documente pe care le-au trimis mai departe şi au primit deconturi în valoare de 3,72 de milioane de lei”, arată sursa citată.

Ilie şi Lăcrămioara Daneliuc sunt cercetaţi acum pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei.


Intră acum și în grupul de