Boala limbii albastre a reapărut în judeţul Suceava şi a fost confirmată la patru bovine din Poieni-Solca


Intră acum și în grupul de

Boala limbii albastre(bluetongue) a fost confirmată la patru bovine din patru exploataţii non profesionale din localitatea suceveană Poieni-Solca, autorităţile sanitare veterinare sucevene instituind o zonă de control pe o rază de 20 de kilometri în jurul focarului.

vaca

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, medicul veterinar Vasile Semeniuc a declarat pentru NewsBucovina că, în ultima săptămână,  boala limbii albastre a fost confirmată la patru bovine din patru gospodării învecinate din localitatea suceveană Poieni-Solca, boala fiind confirmată în urma analizelor de laborator pe probele prelevate de la animalele bolnave.

Semeniuc a spus că în jurul focarului a fost instituită zona de control pe o rază de 20 de kilometri, cu interzicerea circulaţiei animalelor, cu excepţia celor destinate abatorizării.

El a mai spus că s-a luat măsura izolării animalelor bolnave, fiind instituit tratament simptomatic, respectiv pentru reducerea febrei şi badijonarea cavităţii bucale în cazul apariţiei ulceraţiilor, precum şi măsura dezinsecţiei generale a grajdurilor.

Medicul veterinar Vasile Semeniuc a precizat că medicii veterinari concesionari din zonă vor monitoriza animalele din gospodării pentru a se vedea dacă apar modificări ale stării de sănătate şi simptome specifice acestei boli la bovine, iar în cazul apariţiei unor suspiciuni de boală la alte animale să anunţe imediat autorităţile sanitare veterinare.

La rândul său, directorul executiv al DSVSA Suceava, Laurenţiu Leon Postolache, a declarat pentru News Bucovina că boala limbii albastre(Bluetongue)  este cauzată de un virus din genul Orbivirus, fiind transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, specifice mai mult zonelor calde.

 

El a spus că această boală nu a evoluat în ţara noastră până anul trecut.

“Boala afectează, în general, oile şi caprele, dar afectează şi bovinele”, a spus Postolache arătând că animalele care sunt afectate de această boală pot prezenta simptome precum febra, ulceraţii la nivelul mucoaselor nazale sau bucale, creşterea în volum şi culoarea violacee a limbii, precum şi scăderea în greutate generată de dificultatea de ingera hrana.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a spus că pentru prevenirea apariţiei bolii limbii albastre se efectuează dezinsecţii periodice, pentru a fi distruse insectele hematofage care transmit virusul bluetongue prin înţepătură.

El a mai spus că în urma înregistrării acestui focar din localitatea Poieni-Solca s-a stabilit zona de protecţie şi de supraveghere a bovinelor, ovinelor şi caprinelor din toate exploataţiile, luându-se măsura restricţionării mişcării animalelor cu excepţia celor supuse abatorizării.

 


Intră acum și în grupul de