Ministrul Fondurilor Europene după inaugurarea staţiei de epurare de la Gura Humorului: Doar TVA la apă scade, cel de apă uzată rămâne la acelaşi nivel


Intră acum și în grupul de

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a participat, sâmbătă, la inaugurarea staţiei de epurare a apelor uzate din Gura Humorului, modernizată cu fonduri europene printr-un proiect finanţat prin POS Mediu.

ursaciuc epurare groza acet (58)

Nica a remarcat că judeţul Suceava a reuşit să atragă toţi cei 88 de milioane de euro care au fost destinaţi pentru prima fază a proiectului european de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţ în condiţiile în care în alte zone din ţară aceste proiecte nu au fost finalizate.

Ministrul a spus că din ianuarie poate fi depusă noua aplicaţie a judeţului Suceava pentru continuarea acestui tip de investiţii, finanţarea fiind de 251 de milioane de euro şi consideră că judeţul Suceava are şanse mari pentru a obţine finanţarea întrucât a dus la bun sfârşit programul similar din finanţarea 2007-2020.

Potrivit reprezentanţilor din domeniu, până în 2018 toate localităţile din România cu minim 2000 de locuitori vor trebui să aibă reţele de colectare şi epurare a apelor uzate, în caz contrar ţara va fi sancţionată de Comisia Europeană.

Costul investiţiilor pentru ca România să ajungă să aibă reţele de apă şi canalizare conform angajamentelor asumate este de circa 13 miliarde de euro, iar termenul limită este 2020.

Ministrul Fondurilor Europene a mai spus că Guvernul a luat măsura reducerii TVA la apă de la 24 la 9 la sută de la 1 ianuarie 2016 ca o măsură financiară şi nu ca o măsură socială.

„S-a înţeles greşit că reducerea TVA la apă e o măsură socială”, a spus Nica.

El a arătat că măsura de reducere a TVA la apă este una de management financiar.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă va fi redus TVA şi la tariful pentru preluarea apelor uzate, ministrul a spus că deocamdată se pune în aplicare doar măsura cu reducerea TVA la apă.

„Orice măsură luată de Guvern cu impact fiscal trebuie agreată cu organismele financiare. Trebuie calculat impactul pe buget. În acest moment, din ceea ce spun experţii de la Ministerul de Finanţe, bugetul statului poate suporta acest TVA scăzut. De asta spun că nu este o măsură socială ci mai curând una financiară. Scăzând TVA tariful devine mai accesibil pentru populaţie, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulţi locuitori pot să plătească taxa aceea pe apă”, a spus ministrul.

El a spus că, deocamdată, doar măsura de reducere a TVA la apă este sustenabilă.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat că Guvernul ar putea lua o măsură de reducere a TVA şi la apele uzate.

Nechifor a explicat că aşa cum s-a decis reducerea TVA la toate alimentele şi s-a constatat o creştere a încasărilor, s-ar putea întâmpla şi după reducerea TVA la apă.

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a participat, sâmbătă la Gura Humorului şi la o conferinţă naţională privind sistemele de apă şi apă uzată organizată de operatorul regional ACET SA Suceava.

La această conferinţă, cu o participare importantă, s-au discutat principalele probleme care vor trebui soluţionate în perioada următoare pentru ca România să respecte angajamentele asumate în privinţa gestionării domeniului apei şi apei uzate.


Intră acum și în grupul de