Si totusi elevii din Voitinel au acces spre scoala


Intră acum și în grupul de

Scolarii din Voitinel au început de cursurile la fel ca toti elevii din judet, în pofida faptului ca primarul comunei Maria Plesca a anuntat Prefectura Suceava ca accesul în cladirea gradinitei este interzis de proprietarul terenului unde este amplasat imobilul, în urma retrocedarii. La sediul ISJ Suceava s-au aflat marti dimineata, atât directorul unitatii scolare Rodica Cîrdei cât si proprietarul terenului, Gheorghe Coroama care este si consilier local. Directorul scolii a declarat, în cadrul unei conferintei de presa, ca nu întelege de ce primarul comunei a trimis Prefecturii un asemenea fax luni, dupa-amiaza. „Doar doamna primar stia ca au început cursurile, macar din auzite daca nu a vrut sa vina sa vada” a afirmat Rodica Cîrdei.

La rândul sau proprietarul terenului a spus ca niciodata nu a existat vreo problema privind accesul copiilor în cladire. „Terenul, nu numai ca nu este îngradit am permis chiar ca terenul din fata acesteia sa fie folosit tot de copii pentru desfasurarea de alte activitati” a mentionat consilierul Coroama, care a recunoscut ca între familia acestuia si cea a primaritei exista un conflict familial mai vechi, sotia acestuia Reveca si Maria Plesca fiind verisoare. Acesta a mai spus ca Primaria a facut actiune în instanta pentru a anula dreptul de proprietate însa Judecatoria Radauti a respins actiunea. „Cred ca toate aceste lucruri sunt spuse de ea doar ca sa arate ca tare se zbate pentru scoala” a mai mentionat Gheorghe Coroama.

Proprietarul terenului a spus ca între el si primarie exista în instanta un proces, deoarece atunci când i s-a retrocedat terenul trebuia sa i se dea si cladirea, unde initial a functionat un magazin, existând actiune în accesiune dar „acolo au fost interese proprii si Primaria a cumparat cladirea pe ascuns, fara licitatie”. „Conforma reglementarilor, mai întâi trebuia sa fim întrebati noi cei care detinem terenul, daca nu suntem interesati de cladire” a mai precizat Gheorghe Coroama, care a mai adaugat ca, în cazul în care va câstiga imobilul în instanta, va fi folosit tot în interesul învatamântului, ca gradinita particulara. În fina, atât directorul unitatii scolare cât si proprietarul terenului au tinut sa precizeze ca exista un acord privind accesul elevilor. Scoala cu clasele I-VIII Voitinel se afla în reabilitare prin programul Bancii Mondiale, de aceea în cladirea gradinitei învata în trei schimburi, 6 clase primare si 5 grupe de prescolari.

Primarul Maria Plesca a declarat marti, ca a informat ISJ si Prefectura despre faptul ca nu exista nici o „solutie legala” pentru accesul pe terenul respectiv, si ca proprietara, Reveca Coroama, a intentat proces si pentru dobândirea cladirii. Maria Plesca a spus ca aceasta a fost construita de fosta cooperatie în 1963, a fost cumparata de Primarie în 2005, a fost reabilitata dupa care s-a dat destinatia de gradinita. „Noi ne judecam de 2 ani de zile. Am încercat sa anulam si titlul de proprietate pe teren si n-am reusit. Primaria a deschis actiunea civila la Judecatoria Radauti, pentru servitute de trecere si ne-a fost respinsa, de aceea am anuntat si inspectoratul si Prefectura ca nu exista nici o solutie legala.

Proprietarul nu cedeaza, noi am vrut sa-l despagubim cu bani pentru teren sau sa-i dam alt teren. Dar el vrea si cladirea, de fapt nu-l intereseaza terenul. Avem proces pe rolul instantei pentru cladire, cu termen pe 8 octombrie. Ei invoca dreptul de proprietate prin accesiune, conform Codului Civil. Noi am investit în cladire, este o gradinita construita conform normelor europene. Acum copiii intra în cladire, dar nu stiu cât va fi asa, fiindca si anul trecut copiii intrau în gradinita si a doua zi venea proprietara si depunea plângere la Parchet sa-i scoata”.


Intră acum și în grupul de