Protocol de cooperare in domeniul incluziunii sociale intre Guvern si Biserica


Intră acum și în grupul de

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel au semnat, marti, la Palatul Victoria, Protocolul de cooperare în domeniul incluziunii sociale între Guvernul României si Patriarhia Româna. „Semnarea protocolului de colaborare are multiple semnificatii, fiind urmarea fireasca si practica a noii legi a cultelor, care recunoscut contributia Bisericii Ortodoxe Române si a altor culte la viata societatii românesti, ca parteneri ai statului român”, a spus Patriarhul. El i-a multumit premierului Calin Popescu-Tariceanu pentru disponibilitatea Guvernului de a coopera cu biserica în domeniul asistentei sociale, precizând ca acest parteneriat contribuie la folosirea adecvata a fondurilor alocate cu aceasta destinatie, inclusiv a celor europene. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a multumit Bisericii Ortodoxe Române si Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel pentru decizia de a-si asuma o responsabilitate sociala sporita fata de problemele grupurilor vulnerabile din România si de a contribui la rezolvarea acestora. „Pentru a-i ajuta în mod eficient pe cei mai defavorizati dintre români este nevoie de coeziune sociala, generozitate si respect.

Toate acestea nu se pot realiza doar prin actiuni ale Guvernului, ori ale celorlalte autoritati publice. Este nevoie de solidaritate, este nevoie ca fiecare componenta a societatii sa-si asume si sa-si îndeplineasca propriul rol social. Avem nevoie de implicarea societatii civile, a fiecarui cetatean în parte”, a mai spus primul-ministru. El a subliniat ca în momentul de fata exista servicii de asistenta sociala dezvoltate de structuri ale mitropoliilor, episcopiilor împreuna cu comunitati locale din mai multe judete si ca a început programul de consiliere a copiilor ai caror parinti sunt plecati în strainatate. De asemenea, primul-ministru si-a exprimat încrederea ca Protocolul semnat astazi va contribui la întarirea mecanismului national de promovare a incluziunii sociale în comunitatile locale.

“Prin Protocol, am convenit, asupra câtorva aspecte de principiu ale colaborarii: sa implicam reprezentantii bisericii în procedurile de consultare pentru îmbunatatirea cadrului legislativ si institutional din domeniul incluziunii sociale; sa ne informam reciproc cu privire la initiativele sociale si la potentialele surse de finantare a programelor din domeniul incluziunii sociale. De asemenea, referitor la persoanele în nevoie si la prestatiile sociale identificate de reprezentantii bisericii; sa cooperam în vederea initierii de proiecte si programe comune pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale pentru persoanele care au nevoie de acestea (batrâni, copii, bolnavi, saraci); sa sprijinim implicarea absolventilor învatamântului teologic în activitatea furnizorilor serviciilor sociale”, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Premierul a subliniat ca acest model de cooperare va fi utilizat si pentru stabilirea unor mecanisme de cooperare similare si cu alte culte din România. “Îmi exprim speranta ca acestea vor contribui la cresterea coeziunii sociale, la întarirea solidaritatii si a respectului reciproc, la o mai accentuata promovare a valorilor spirituale”, a spus seful Executivului. Protocolul semnat arata preocuparea comuna si responsabilitatea comuna a Guvernului României si a Bisericii Ortodoxe Române de a-i ajuta pe cei defavorizati, a afirmat Patriarhul Daniel, precizând ca implicarea Bisericii în asistenta sociala este „o vocatie spirituala si o necesitate practica”.


Intră acum și în grupul de