Poliţist de frontieră acuzat că percepea taxă de protecţie pentru trecerea „în siguranţă” a frontierei, trimis în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a unui ofiţer de poliţie de frontieră şi a unui vameş în legătură cu săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Astfel, a fost trimis în judecată George Ioan Călinescu, care în calitate  de ofiţer  de poliţie judiciară  şi  „şef tură de Serviciu” la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret la data respectivă este acuzat de infracțiunii de  luare de mită în formă continuată şi de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată în timp ce Dumitru Nicolaică în calitate de lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret a fost trimis în judecată pentru  luare de mită.

mita(1)În rechizitoriul întocmit de DNA Suceava se arată că în perioada  februarie 2008 – iulie  2008, George Ioan Călinescu, în calitate  de ofiţer  de poliţie judiciară  şi  „şef tură de Serviciu” la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret , a pretins şi  primit în scop de  ,,protecţie” de la martorii denunţători  H.D. şi S.D. ,  care în perioada de referinţă  au tranzitat prin PTF Siret cu bunuri accizabile , suma de 1.500 lei  precum şi  bunuri ( motorină)  în valoare de 1000 lei , cu scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile e serviciu referitoare la constatarea de infracţiuni şi contravenţii în zona de competenţă.

El mai este acuzat că în data de 16.12.2008 a pretins şi  primit în scop de  ,,protecţie” de la martorul denunțător B.G.O.,  care în perioada de referinţă  a tranzitat prin PTF Siret cu produse accizabile , bunuri ( motorină şi obiecte decorative)  în valoare de 750 lei , în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de  serviciu referitoare la constatarea de infracţiuni şi contravenţii în zona de competenţă, iar în  17/18.12.2008  a pretins şi  primit în scop de ,,protecţie” de la martorul V.A. ,  care în perioada anului 2008   a tranzitat prin PTF Siret cu produse accizabile , suma de 300 de lei şi două sticle de whisky ,  reprezentând ,, taxa de protecţie” pentru şase tranzitări efectuate de martor , prin punctul vamal Siret , în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu  referitoare la constatarea de infracţiuni şi contravenţii în zona de competenţă.

Totodată, Călinescu în calitate de coordonator tură de serviciu şi persoană care avea în atribuţiuni coordonarea activităţii cadrelor poliţiei de frontieră ce îşi desfăşurau activitatea în PTF Siret i-a sprijinit în orice mod pe martorii P.G. şi T.F comunicându-le  acestora informaţii privind  momentele prielnice tranzitării în siguranţă a punctului vamal  Siret cu bunuri accizabile   peste limita legală. El mai este acuzat că în data de 01/02.12.2008 ,  i-a sprijinit în orice mod pe martorii P.G. şi T.F. , în sensul indicării momentelor  prielnice de tranzitare a  punctului vamal în condiţii de siguranţă  cu produse accizabile, iar în 16.12.2008, a sprijinit în orice mod pe numitul  B.G.O.  , indicându-i acestuia  momentele prielnice tranzitării punctului vamal  cu bunuri accizabile peste limita legală , furnizându-i totodată informaţii cu privire la prezenţa unor superiori în PTF Siret.

Totodată, în noaptea de 17/18.12.2008 a sprijinit în orice mod pe  martorul V. A.   , indicându-i acesteia , printr-un limbaj codificat ,  momentele prielnice de tranzitare a PTF Siret cu produse accizabile.

Lucrătorul vamal este acuzat că în 16.02.2009 fiind de serviciu în cadrul Biroului Vamal Siret , a primit de la martorul B.T. o sacoşă cu  produse alimentare  pentru a –i permite acesteia trecerea prin punctul vamal cu bunuri accizabile fară a se dispune măsuri legale faţă de aceasta, respectiv de a fi controlată și eventual sancționată în ipoteza în care depășește cantitatea de bunuri accizabile admisă.

 Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava . (R.N.B.)