Proiect Suceava-Abruzzo de reevaluare a culturii artizanale din judet


Intră acum și în grupul de

Un proiect privind pastrarea traditiilor, care prevede ca produse artizanale bucovinene sa fie promovate pe piata internationala va fi realizat în comun de catre reprezentanti ai judetului Suceava si regiunii italiene Abruzzo. Acest lucru a fost stabilit vineri, la Suceava de catre reprezentantii celor doua regiuni.  Proiectul se intituleaza „Donna: Tra Passato e Futuro” si consta în realizarea unor actiuni destinate reevaluarii culturii artizanale din judetul Suceava, care este pe cale de disparitie, prin crearea unei asociatii publice, cu o implicare majoritar feminina, care sa asigure administrarea produsului artizanal de la realizare pâna în etapa de comercializare pe piata internationala.

Proiectul va fi implementat cu sprijinul Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, care va pune la dispozitie atât spatiile în care se vor implementa activitatile cât si specialistii, care vor acorda asistenta de specialitate. Astfel, se va realiza un atelier de lucru destinat crearii obiectelor de artizanat în care vor fi angajati artizani din partea locului, spatiu care va functiona ca o scoala de formare pentru tinerele din judetul Suceava, interesate sa învete meserii stravechi din aceasta zona. Proiectul mai include organizarea unui han, dupa modelul hanurilor din trecut, unde sa poata fi degustate produse specifice locale si vândute produse de artizanat realizate manual.

Proiectul mai prevede stabilirea unei strategie de marketing, care va înlesni continuitatea activitatilor, inclusiv dupa finalizarea proiectului, partenerii italieni angajându-se sa contribuie la promovarea produselor artizanale pe piata italiana în vederea înlesnirii comertului international. Produsele realizate vor fi autorizate si certificate prin crearea unei marci comunitare, care sa specifice provenienta geografica si calitatea produsului realizat manual si care sa puna bazele unei strategii de marketing, orientata catre export prin crearea unor pachete turistico- formatoare.

De asemenea, Consiliul Judetean Suceava va participa si la proiectul TAM – TAM (Tuning-Action-Models) initiat de Comunitatea Montana Valle Roveto din Regiunea Abruzzo ce are ca parteneri alte trei comunitati montane din aceasta regiune si Grupul de Actiune Locala Marsica si care are ca scop dezvoltarea rurala. Proiectul se adreseaza companiilor, cooperativelor agricole, asociatiilor de protectia a mediului, Institutelor Profesionale Agricole, comunitatii rurale în general, iar tema ce urmeaza a fi dezbatuta, în cadrul sesiunilor ce vor fi organizate, este “Dezvoltarea rurala si multifunctionalitatea în cadrul întreprinderilor agricole”.

Prin acest proiect se va edita un ghid informativ cu exemple de buna practica, în limbile italiana, engleza si româna, care va fi distribuit în zonele implicate în proiect.

Judetul Suceava va fi reprezentat în Italia, în cadrul proiectului, de presedintele Asociatiei Nationale pentru Dezvoltare Rurala Montana „ROMONTANA”, care va sustine lucrarea „Integrarea sistemului cultural, social si agricol în procesul dezvoltarii durabile a zonei montane din judetul Suceava”. 


Intră acum și în grupul de