Controale dispuse de prefectul Harasim la Centrul de îngrijire a copiilor „Pâinea Vieţii” din Broşteni


Intră acum și în grupul de

O comisie interinstituţională constituită prin ordin al prefectului va face verificări privind legalitatea funcţionării Centrului de îngrijire a copiilor „Pâinea Vieţii” din Broşteni.

Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a declarat s-a autosesizat din presă privind existenţa mai multor nereguli la acest centru şi că a convocat, miercuri,  o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-au stabilit detalii referitoare la efectuarea de verificări la acest cămin, care găzduiește aproximativ 70 de copii proveniți din familii sărace.

Harasim sedinta 2 (1)

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, de luni, comisia interinstituţională va face verificări privind legalitatea funcţionării centrului, iar deficienţele constatate vor fi prezentate într-un raport final elaborat în cursul săptămânii viitoare.

Din comisie vor face parte, reprezentanţi ai Prefecturii, IPJ, AJPIS, DGASPC, ISU, ITM, ISJ, DSP şi ai DSVSA Suceava.

Centrul “Pâinea vieţii” funcţionează în localitatea Broşteni încă din anul 2002 fără a avea personalitate juridică, ca centru de zi, dar mulţi dintre copiii instituţionalizaţi aici provind din alte judeţe şi locuiesc într-un internat.

Vicepreşedintele Fundaţiei „Pâinea vieţii”, Cecil Pagel, a depus, recent, reclamaţii la Parchetul Judecătoriei Sectorului1 Bucureşti şi la DGASPC Bucureşti privind relele tratamente la care au fost supuşi copiii din acest centru al fundaţiei de directorul centrului, Adrian Pănican.

“Toată viaţa am crezut şi cred în şansa la o viaţă mai bună a copiilor năpăstuiţi de soartă şi mi-am propus ca prin activitatea mea să fac tot ce e posibil să ajut o parte din copiii defavorizaţi din România. Nu am crezut că speranțele mele pot fi năruite de comportamentul total reprobabil al numitului Adrian Pănican, care, în loc să se ocupe cu grijă, atenție și dragoste de copiii aflați în Centrul de îngrijire din Broșteni, îi abuzează, îi lovește și îi înfometează”, a menționat Cecil Pagel în plângerea înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București.

Acest centru a mai intrat în atenţia autorităţilor în 2014 după ce un copil în vârstă de 11 ani, instituţionalizat aici a suferit un traumatism la coloana vertebrală după ce a căzut dintr-un copac în care se urcase să culeagă nuci pentru o angajată.

Atunci autorităţile au constatat că acest centru privat nu are aviz de funcţionare, ci doar autorizaţie ca centru de zi.

Harasim sedinta 2 (2)

Directorul centrului, Adrian Pănican, a susţinut că cei 70 de copii instituţionalizaţi doar îşi petrec ziua în centru unde primesc trei mese calde şi îşi fac temele, iar seara merg la gazde.

Autorităţile sucevene nu ştiu cum sunt selectaţi copiii care ajung în acest centru, mai ales că mare parte dintre ei provin din alte judeţe. (N.B.)


Intră acum și în grupul de