Britanicii care exploatează la Mănăila au obţinut o extindere a perimetrului de explorare pe 1.323 de kilometri pătraţi


Intră acum și în grupul de

Firma care asigură exploatează cariera polimetalică de la Mănăila, Sinarom Mining Group, companie controlată de britanicii de la Vast Resources, a obținut de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) o licență de explorare pentru un teren adițional de 1.323 km² la mina polimetalică de la Mănăila.

Suprafața totală a perimetrului ajungând la 1.390 km², potrivit companiei britanice şi se întinde pe raza comunelor Fundu Moldovei şi Câribaba.

Manaila-extindere

„Extinderea perimetrului de explorare de la Mănăila oferă Sinarom oportunitatea de a-și majora baza de resurse. Explorările istorice indică prezența minereurilor la sud-est și nord-vest de filonul actual, iar creșterea potențială a resurselor minerale ar facilita extinderea vieții carierei polimetalice de la Mănăila”, a declarat, într-un comunicat, Roy Pitchford, directorul general al Vast Resources.

 

Începând cu al doilea trimestru, Vast Resources va implementa prima fază a campaniei de foraj pentru explorarea perimetrului extins, se arată în comunicatul companiei.

Vast Resources continuă în acest an seria investițiilor pe care le face în România, ceea ce va conduce la crearea mai multor locuri de muncă se arată într-un comunicat al companiei.

 

Potrivit sursei citate, compania minieră a demarat deja lucrările prin care își propune să dubleze capacitatea de producție a minei de la Mănăilă și să modernizeze infrastructura minei situate în localitatea Băița Plai, pentru siguranța exploatării subterane.

Compania a demarat lucrările încă din luna februarie, astfel că în cursul acestui an unul dintre principalele obiective ale companiei este dezvoltarea graduală a celor două mine. „În cazul ambelor proiecte ne propunem să investim în echipamente și tehnologii noi, dar și training-uri pentru angajați. Astfel de operațiuni presupun costuri de milioane de dolari și ne dorim să le implementăm cu ajutorul unor furnizori români. Una dintre politicile companiei nostre este aceea de a utiliza, pe cât posibil, resurse locale”, a declarat Andrew Prelea, Președinte și Director Executiv al Vast Resources.

 

În cazul minei de la Mănăilă, Vast Resources își propune să construiască o instalație de flotație modernă și un laborator chiar în apropierea ansamblului minier, care vor permite ca operațiunile de exploatare să fie optimizate, astfel încât eficiența acestora să crească iar costurile de transport să scadă.

 

„Siguranța personalului nostru este una dintre principalele noastre preocupări. Tocmai de aceea, în 2016 vom continua programele de training organizate pentru inginerii noștri minieri, metalurgiști și geologi. Vom aduce experți din străinătate care vor lucra alături de echipa noastră din România și suntem convinși că ambele echipe vor avea multe de învățat una de la cealaltă,” a mai spus Andrew Prelea.

 

Activitatea companiei de explorare și exploatare minieră vizează exploatarea de materiale polimetalice iar investițiile pe termen lung vor avea în vedere atât întreținerea și reabilitarea minelor, cât sprijinirea comunităților din apropiere.

 

Compania Vast Resources a fost fondată la sfârșitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe și Africa de Sud. În completarea activității din Africa, în mai 2013, Vast Resources și-a îndreptat atenția către România, în vederea dezvoltării strategiei de business.

 

Compania utilizează cea mai nouă tehnologie de explorare, cum ar fi software-ul de gestionare a datelor spațiale, vizualizare 3D, noile tehnici de modelare geofizice, geochimie și elemente de managementul riscului, care au scopul de a susține proiectele în procesul de dezvoltare pe termen lung. Astfel, Vast Resources a făcut cu ușurință tranziția de la o simplă companie de explorare la o companie minieră, cu un portofoliu de active de înaltă calitate. (N.B.)


Intră acum și în grupul de