Universitatea suceveană asigură prin Registrul Matricol Unic gestiunea integrată a datelor privind studenţii şi masteranzii din anul I înmatriculaţi la Suceava


Intră acum și în grupul de

Universitatea “Ştefan cel Mare”Suceava se află printre cele 55 de instituţii de învăţământ superior din România care asigură prin Registrul Matricol Unic gestiunea integrată a datelor privind studenţii şi masteranzii universităţii.

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare”Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa a declarat, luni, pentru NewsBucovina că instituţia a introdus în sistemul informaţional electronic, în proporţie de 98 la sută, datele studenţilor din anul I de studiu înmatriculaţi în ciclurile de licenţă şi de masterat.

Popa a spus că introducerea datelor în sistemul informaţional electronic RMU a început în urmă cu o lună de zile arătând că sistemul “merge mai greu” din cauză că se fac mereu “up-date”-uri, iar USV aşteaptă încă să-i fie validat un program de studiu la ciclul de licenţă, precum şi validarea unor date la un program de studiu la ciclul de masterat.

Valentin PopaÎntrebat care ar fi beneficiul acestui sistem RMU pentru universitatea suceveană, rectorul Valentin Popa a precizat că, deocamdată, RMU este benefic pentru sistemul naţional de învăţământ întrucât permite o evidenţă clară a studenţilor înmatriculaţi în universităţile din România.

“În timp, vom vedea dacă ne va ajuta şi pe noi acest sistem, când vom încerca să exploatăm toate facilităţile pe care le oferă RMU”,a mai spus Valentin Popa.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a precizat într-un comunicat de presă că 55 de instituţii de învăţământ superior, dintre care 38 de universităţi din sectorul public, au importat în Registrul Matricol Unic (RMU), până în prezent, date referitoare la peste 70.000 de studenţi din anul I de studii din ciclurile de licenţă şi master.

“Procesul de raportare este în plină desfăşurare, termenul de finalizare a acestuia fiind 30 septembrie, dată-limită pentru actualizarea informaţiilor privind şcolaritatea studenţilor, conform reglementărilor la nivel naţional pentru raportările oficiale anuale ale MENCS şi Institutului Naţional de Statistică”, se precizează în comunicatul MENCŞ.

Sursa citată menţionează că Registrul Matricol Unic este un sistem informaţional electronic care asigură gestiunea integrată a datelor privind studenţii universităţilor de stat şi particulare din România, pentru toţi anii universitari şi pentru toate ciclurile de studii.

 „În Registrul Matricol Unic se înregistrează date personale, date privind şcolaritatea studentului, date referitoare la burse studenţi şi servicii cazare, respectiv date referitoare la studii preuniversitare şi studii universitare anterioare. Dezvoltarea şi implementarea sistemului RMU constituie un demers susţinut de centralizare şi standardizare a datelor din sistemul de învăţământ superior, în scopul eficientizării activităţii administrative şi îmbunătăţirii capacităţii de a fundamenta strategii instituţionale şi politici naţionale în învăţământul superior.Totodată, implementarea sistemului RMU va determina eficientizarea procesului de raportare prin degrevarea efortului instituţional de raportare multiplă. Aceasta va contribui, în acelaşi timp,  la creşterea transparenţei instituţionale, a responsabilităţii universităţilor, precum şi a încrederii publice în sistemul naţional de învăţământ superior”, se arată în comunicatul de presă al MENCŞ.

În documentul citat se precizează că Registrul Matricol Unic poate fi accesat prin intermediul platformei online Registrul Educaţional Integrat (REI), care oferă acces la parcursul educaţional şi profesional al unei persoane, prin interconectarea sistemelor de gestiune din sectorul educaţional – învăţământul preuniversitar, învăţământul universitar şi formarea continuă, precum şi a altor sisteme de la nivelul unor sectoare publice de interes.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de