Suma alocata de MEdCT judetului in acest an a fost 67.148 mii lei


Intră acum și în grupul de

Ministrul Cristian Adomnitei a vizitat la sfârsitul saptamânii trecute, mai multe unitati scolare din judetul Suceava, respectiv din Vatra Dornei, Saru Dornei, Dorna Candrenilor, Iacobeni si Ciocanesti. În scolile din aceste localitati MECT a investit, în 2007, sume importante de bani atât pentru reabilitare, cât si pentru obiective noi. Pentru întreg judetul Suceava, suma alocata în acest an se ridica la 67.148 mii lei. Ministrul a vizitat santierele în lucru, s-a interesat de stadiul în care se afla lucrarile, de procentul de absorbtie a fondurilor alocate si le-a solicitat atât primarilor prezenti, cât si directorilor de scoli si inspectorului general din judetul Suceava, Lucian Lungu, sa grabeasca lucrarile, deoarece, în caz contrar, exista riscul de a pierde finantarea.

Un exemplu pozitiv de absorbtie rapida a fondurilor, datorita derularii rapide a lucrarilor, îl reprezinta Grupul Scolar Agricol Dorna Candrenilor, care pâna la sfârsitul anului 2007, va reusi sa foloseasca întreaga suma acordata de MECT, de 1.832 mii lei. Grupului scolar i s-a mai alocat si o suma de 748 mii lei pentru dotarea cu echipament auto. Ministrul Adomnitei le-a spus profesorilor de aici ca a dorit ca în 2007 absolut toate unitatile de învatamânt de profil sa beneficieze de camioane cu remorca, tractoare cu remorca si autoturisme, dar doar 20 de scoli au putut fi acoperite. Ministrul a precizat ca, în 2008, toate unitatile vor avea dotari auto, iar laboratoarele de practica vor fi îmbunatatite.

Cele mai multe unitati din localitatile vizitate de ministru nu au aviz sanitar de functionare, din cauza lipsei utilitatilor sanitare sau a lipsei apei curente, iar încalzirea se face cu lemne. Cristian Adomnitei a atras atentia asupra acestor  neajunsuri si le-a precizat profesorilor ca aceste probleme vor fi solutionate numai prin participarea activa a primariilor si consiliilor locale si prin aplicarea solutiilor corecte.

Ministrul a declarat ca preocuparea lui tine si de asigurarea necesarului de microbuze scolare, care reprezinta o problema deosebita mai ales pentru zonele izolate. Pentru 2008, prin alocarea a 1000 de mijloace de transport si rezolvarea problemelor tehnice pentru cele deja alocate se vor satisface toate cererile la nivel de tara, dupa ce în 2007 a  fost aprobata, prin ordin de ministru, achizitionarea a 800 de microbuze. Pâna în acest moment, toate regiunile din România au primit sau urmeaza sa primeasca microbuzele, cu exceptia zonei de NV a tarii, unde, dupa trei licitatii, nu a fost declarat nici un câstigator.

Ministrul Cristian Adomnitei le-a mai spus cadrelor didactice din unitatile de învatamânt sucevene ca, în paralel cu celelalte proiecte mentionate, va continua si programul de informatizare a scolilor si de dotare cu calculatore, astfel încât totii copiii, de la clasa I pâna la clasa a XII-a, sa poata beneficia de acest sistem de învatare. Vizita ministrului Cristian Adomnitei s-a încheiat în comuna Ciocanesti, unde a fost invitat sa inaugureze un „muzeu-atelier viu” dedicat artei populare bucovinene.

În comuna Ciocanesti a avut loc, în luna iunie, un tragic eveniment. Doi copii si soferul microbuzului scolar au murit, iar alti sapte elevi au fost grav raniti, dupa coliziunea cu un camion. „Legatura noastra, a mea si a dumneavoastra, s-a nascut în durere. Sper însa ca, în timp, aceasta durere sa se atenueze. Va multumesc pentru ca m-ati invitat, într-un moment de bucurie pentru comunitatea dumneavoastra si, asa cum am facut-o si prima oara când ne-am cunoscut, va asigur de tot sprijinul meu, atât personal, cât si în calitate de ministru al Educatiei”, a declarat ministrul Adomnitei. 


Intră acum și în grupul de