Diabetul, o boala care a crescut alarmant de mult in randul sucevenilor


Intră acum și în grupul de

Numarul sucevenilor cu diabet este într-o crestere alarmanta. Din raportarile medicilor de familie în cadrul programului de monitorizare a starii de sanatate se constata un risc crescut de diabet zaharat non insulinodependent, urmat de boli cardiovasculare, cancer de sân si cancer uterin, precizeaza ASP Suceava, în raportul privind persoanele care au fost la medic luna trecuta.  

În momentul de fata, în judet sunt înregistrati 20.055 de pacienti, persoane care sufera de diabet zaharat sau risca sa faca aceasta boala, respectiv cu dislipidemii (cresterea colesterolului si a trigliceridelor peste limitele normale), obezitate, aflate în evidenta ambulatoriului de specialitate de la nivelul Spitalului Judetean Suceava. Numarul celor cu astfel de afectiuni aproape ca s-a dublat în ultima perioada, dupa cum spune doctorul Gabriela Creteanu, coordonatorul judetean al Programului national de diabet si boli nutritie. Aceasta sustine ca este o epidemie de diabet zaharat în judet si nu stie care va fi raspunsul oficialitatilor sau cum va putea sustine bugetul de stat aceasta situatie.

Medicul sucevean a mai mentionat ca, din vara, de când populatiei i s-a oferit posibilitatea de a-si evalua gratuit starea de sanatate, adresabilitatea a crescut extrem de mult. Zilnic, între 10 si 12 persoane sunt diagnosticate de medicii de familie cu diabet si sunt orientate catre ambulatoriul de specialitate pentru consultatii si tratament. Ele îngroasa astfel rândurile celor deja bolnavi, veniti aici cu programare, sau al celor internati în spital pentru diverse afectiuni, dar care au indicatii pentru a fi vazuti de un diabetolog.  

La aceasta problema se mai adauga alta, criza de medici specialisti. Norma medicilor care lucreaza în ambulator prevede consultarea a cel mult 70 de pacienti pe zi, ceea ce înseamna ca la 20 de zile lucratoare ar trebui vazuti aproximativ 1400 de bolnavi. În realitate însa, pe la cabinetul de specialitate din cadrul Spitalului Judetean Suceava trec circa 2200 – 2400 de pacienti. Coordonatorul judetean al Programului national de diabet si boli nutritie mentioneaza ca, nu exista suficienti specialisti si nici postul liber nu a fost scos la concurs. La ambulatoriul de specialitate lucreaza 4 medici prin rotatie, dintre care doar unul cu norma întreaga. Asadar, nu exista o împartire corecta a numarului de specialisti pe numarul de pacienti consultati. 


Intră acum și în grupul de