Primul ministru a primit vizita ministrului italian pentru Politici Europene si Comert International


Intră acum și în grupul de

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a primit-o astazi, la Palatul Victoria, pe Emma Bonino, ministrul pentru Politici Europene si Comert International din Republica Italiana, cu care a discutat probleme ce tin de relatia politica si economica în plan bilateral, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului.

Cei doi oficiali au subliniat faptul ca relatiile economice dintre cele doua tari se situeaza la un nivel foarte bun, Italia ocupând primul loc dupa numarul firmelor înregistrate în România (peste 23.000), iar dupa valoarea capitalului investit, pozitia a V-a (peste 805 milioane euro).

Oficialul italian a subliniat faptul ca este dispus sa sustina România în eforturile de a se prezenta opiniei publice si mediului de afaceri italian. „România este un partener extrem de important pentru Italia, exemplul cel mai elocvent reprezentându-l nivelul schimburilor comerciale, care se situeaza la un nivel foarte înalt, 12 miliarde euro”, a spus ministrul Emma Bonino.

Ministrul Emma Bonino a abordat, în cadrul întrevederii, subiectul legat de Decretul-Lege nr. 181/1 noiembrie 2007.

„Avem toate instrumentele si mecanismele pentru depasirea cât mai rapida a situatiei actuale”, a subliniat premierul Tariceanu.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a reiterat faptul ca autoritatile române, cu sprijinul reprezentantelor diplomatice ale României din Italia, sunt preocupate de necesitatea respectarii garantiilor procedurale recunoscute de legislatia comunitara persoanelor împotriva carora se ia decizia de îndepartare de pe teritoriul italian, a unor cetateni, inclusiv români.

Primul-ministru a mentionat faptul ca România nu vrea sa fie un „exportator” de forta de munca, mai ales ca în acest moment se confrunta cu un deficit de forta de munca, motiv pentru care elaboreaza un program care sa sustina revenirea acasa a românilor care muncesc în strainatate. Premierul Tariceanu a precizat însa ca muncitorilor români din afara granitelor tarii trebuie sa li se respecte dreptul de a munci, la fel ca oricarui alt cetatean comunitar.

Cei doi oficiali au vorbit si despre semnarea, pe 9 ianuarie 2008, la Bucuresti, de catre ministrii de externe din România si Italia a Declaratiei Comune Actualizate a Ministrilor Afacerilor Externe ai României si Republicii Italiene asupra Parteneriatului Strategic Consolidat Româno – Italian.


Intră acum și în grupul de