Micuta graficiana Ioana Tatarciuc expune 70 de lucrari la Muzeul de Stiinte ale Naturii


Intră acum și în grupul de

La Muzeul de Stiinte ale Naturii Suceava, vineri 25 ianuarie 2008, ora 12, 00, va avea loc vernisajul expozitiei de caricatura a tinerei graficiene de 11 ani, Ioana Tatarciuc, din municipiul Suceava. Expozitia cuprinde 70 de lucrari de caricatura cu mesaj-metafora, crochiuri si banda desenata, Ioana Tatarciuc reusind sa surprinda diferitele aspecte ale vietii, ale societatii, folosind simboluri, într-o grafica satirica de tinuta, fara cuvinte.

Mesajul Ioanei Tatarciuc se transmite cu forta, printr-un desen expresiv ce este nuantat de la ironia fina pâna la hohotul spumos de râs.

Expozitia de la Muzeul de Stiinte ale Naturii Suceava poate impresiona nu numai prin numarul mare de desene expuse, ci mai ales prin calitatea lucrarilor ce poarta semnatura unui copil în vârsta de doar 11 ani.

„Ioana e daruita cu har si ma uimeste adesea prin profunzimea si maturitatea cu care observa realitatea din jurul ei. Ma gândesc adesea ca aceasta noua generatie, pe care am sansa sa o formez, e daruita cu atâta profunzime si stralucire a spiritului! E impresionant sa descoperi la un copil de 11 ani atâta subtilitate a mesajului artistic! Ioana îsi realizeaza cu usurinta caricaturile, învatând sa lucreze cu simboluri, care alaturate si aflate în contradictie, stârnesc umorul”, a declarat graficiana suceveana Paula Salar, cea care a avut initiativa acestei expozitii si care a îndrumat-o si format-o în cadrul  Academiei Libere de Grafica ce-i poarta numele, pe mica artista de la vârsta de 6 ani.  

Expozitia cuprinde si crochiuri, Ioana Tatarciuc fiind initiata în arta portretului – caricatura la scoala aceluiasi maestru unde modele sunt chiar colegii de cursuri.

“Desenul ei convinge prin libertatea, siguranta si expresivitatea liniei, în aceste portrete realizate în creion.”, a spus  Paula Salar.

Totodata, în expozitie sunt prezente si lucrari care surprind expresii ale chipului, realizate în culori vii, astfel încât personajele par sa se anime din fundalul foii albe.

Un alt segment abordat în lucrarile sale îl reprezinta banda desenata.

„Si aici Ioana exceleaza, caci povestea desenata pune în valoare un mesaj spiritual, aspiratia omului de a se elibera de partea negativa a fiintei sale, pentru a lua cu sine doar partea pozitiva si luminoasa cu care a fost daruit. Ioana Tatarciuc e cu adevarat un talent, ce se va impune cu siguranta. Voi colabora cu ea si în urmatorii ani, pâna la formarea sa deplina, ca tânar artist independent, capabil sa creeze si sa se puna în valoare”, a subliniat Paula Salar.  

De remarcat este ca Ioana Tatarciuc a fost apreciata cu diplome si premii de excelenta la saloane si  festivaluri nationale de profil.

„Pasul urmator important este acela de a o trimite pe Ioana , cu caricaturile sale, în confruntari internationale, unde sunt sigura ca va confirma investitia în talentul ei”, a mai spus Paula Salar.

Academia Libera de Grafica – Paula Salar este singura scoala de caricatura din România, miscare artistica ce îsi desfasoara cursurile din 1998, descoperind si formând deja câteva generatii de tineri caricaturisti. 


Intră acum și în grupul de