Legalizarea spagii oferite medicilor nu rezolva problema coruptiei


Intră acum și în grupul de

Presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Suceava, dr. Cristian Irimie, este de parere ca fenomenul „atentiilor” date de pacienti doctorilor nu are cum sa dispara atâta timp cât lucratorii în halate albe nu sunt platiti de catre stat la adevarata valoare a muncii pe care o presteaza. Acesta crede ca în situatia în care nivelul de salarizare ar fi conform pregatirii profesionale, doctorii n-ar mai avea nevoie sa umble dupa tot felul de cadouri. Totusi exista o lege a drepturilor pacientilor, din 2003, care aminteste de „atentia” care poate fi acordata medicilor, dar nu precizeaza care este valoarea acesteia sau circumstantele în care poate fi acordata.

„Atâta timp cât se va merge pe ideea ca medicilor nu le trebuie salarii mari, fiindca oricum câstiga suficienti bani, nimic nu se va schimba” spune Cristian Irimie. Presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Suceava mentioneaza ca ar fi nevoie de o politica nationala care sa stimuleze financiar medicii, astfel încât acestia sa nu mai fie tentati sa-si paraseasca joburile din tara pentru altele din strainatate, platite corespunzator, lasând astfel unitatile sanitare goale si privând pacientii de specialisti competenti.

“Nimeni nu-si pune întrebarea de ce se pleaca peste hotare. Eu sunt convins ca nu se poate renunta usor la practica atentiilor si ca va fi nevoie de timp pentru o schimbare, deoarece doctorul tânar care este nevoit sa faca anumite lucruri pentru a-si acoperi deficitul financiar se învata asa. Nu stiu care ar fi valoarea unui salariu decent, cert este însa ca totul pleaca de la sistem”, a afirmat presedintele Colegiului Judetean al Medicilor.

Tema coruptiei din sistemul medical, aflata în aceste zile în atentia autoritatilor sanitare de la nivel central, este apreciata la Suceava drept inutila în conditiile în care sunt luate în discutie diverse propuneri de legalizare a spagii si nu se încearca rezolvarea problemei de fond, si anume salarizarea proasta a doctorilor.


Intră acum și în grupul de