Patriarhul Antiohiei și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au vorbit la Putna despre situația grea a ortodocșilor din Siria. Fratele Patriarhului Antiohiei, mitropolit de Alep, a fost răpit și este ostatic de aproape trei ani


Intră acum și în grupul de

Patriarhul Antiohiei, PF Ioan al X-lea și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, care au oficiat, duminică, la mănăstirea Putna, Sfânta Liturghie la împlinirea a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii Putna, au vorbit credincioșilor prezenți despre situația grea în care se află creștin ortodocșii din Siria, despre distrugerea de mănăstiri și biserici, de uciderea sau răpirea de ierarhi, preoți sau călugărițe, între victime fiind și fratele patriarhului, mitropolit de Alep, care a fost răpit de teroriști în urmă cu aproape trei ani.

slujba-putna-1

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei a mulțumit totodată PF Daniel pentru invitația făcută de a vizita România, dar și mitropolitului Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan,  Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen și starețului Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec pentru primirea făcută.

Ierarhul Bisericii Antiohiene a subliniat că slujba oficiată la Putna în mai multe limbi este un semn de unire în ortodoxie.

În cuvântul său, Ioan al X-lea a explicat credincioșilor prezenți  că acum Biserica din Antiohia este afectată de terorism și că sunt ierarhi răpiți.

„Oare ce trebuie să se mai întâmple ca lumea să se trezească. Mai mult de trei ani au trecut de la răpirea ierahilor de Alep. Ceea ce se întâmplă în Siria nu are nici o legătură cu umanitatea și este o devalorizare a umanității din cauza intereselor meschine ale politicii”, a spus Patriarhul Antiohiei.

PF Ioan al X-lea a mai adăugat că creștinismul face parte din pământul sirian.

„Suntem un popor care a refuzat și refuză să plece de pe pământul lui și refuză să-i dea cineva lecții de democrație și de drepturile omului în timp ce acestea sunt folosite în scopul uciderii umanității și pentru încălcarea securității popoarelor și a păcii lor. Creștinismul în Răsărit nu a fost niciodată un element străin ci o pată din inima și entitatea lui. Creștinismul face parte din pământul sirian și din pământul libanez și este în miezul fiecărui bob de sol din acest răsărit, iar ca și creștini am trăit și mai trăim până acum cea mai bună formă de frăție și coexistență cu frații noștri musulmani în ciuda cruzimii istoriei și tuturor dificultăților ei”, a mai spus Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, spus la rândul său că Patriarhul Antiohiei vine din zona ce a mai fierbinte a lumii, unde creștinii ortodocși pătimesc foarte mult.

„Sunt zeci de mănăstiri și biserici distruse. Chiar Preafericitul Părinte Patriarh, fratele său de sânge este mitropolit de Alep, centrul violențelor, și acum vreo doi ani de zile a fost răpit de teroriști și nu se știe unde se află deopotrivă cu un alt mitropolit ortodox din Siria. Trăiesc oamenii aceștia o durere cum trăiau creștinii în primele veacuri. Și noi am cunoscut această perioadă mai dificilă prin anii ‘50-’60. Dar parcă acum lumea s-a întors cu susul în jos”, a spus IPS Teofan.

Înaltul ierarh le-a explicat credincioșilor cât de greu este pentru Patriarhul Antiohiei să afle, în fiecare zi, că se petrec situații dramatice.

„Vă dați seama cât de greu mi-ar fi mie să aflu că la mine în mitropolie colo a fost dărâmată o biserică, colo a fost distrusă o mănăstire, colo a fost ucis un preot, colo a fost răpită o călugăriță. Cât de greu mi-ar fi? Iar aceste stări Preafericirea Sa le trăiește în fiecare zi pentru că în fiecare zi primește informații despre tot ceea ce se întâmplă”, a spus IPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit lui Dumnezeu că la noi este pace și a menționat că rugile se îndreaptă ca și în Siria să fie pace.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de