Fotbal. Echipa nationala : Departe de Euro!


Intră acum și în grupul de

Israel – România  1 – 0 (1 – 0)

Miercuri seara, România a disputat primul meci de pregatire pentru Campionatul European din 2008. Nationala Israelului, o echipa despre care multi s-au grabit sa spuna ca este modesta, neexperimentata, inferioara valoric, a demonstrat ca nu degeaba a fost aproape de calificarea la Euro 2008, dintr-o grupa cu Croatia, Rusia si Anglia, în care a obtinut acelasi numar de puncte ca si britanicii.

Ultima întâlnire dintre România si Israel se consumase în urma cu aproape 9 ani. Atunci, pe Ghencea, Israel s-a impus cu 2-0. Multe lucruri s-au schimbat în tot acest timp: pozitia în clasamentul mondial, actorii, scena, însa înfrângerea a ramas aceeasi, pentru ca „tricolorii” au cedat si acum.

“Încalzirea” pentru Euro 2008 a fost un esec total. Si nu din cauza rezultatului, pentru ca acesta conteaza mai putin. Doar pentru palmares. Românii însa nu au putut pune în practica planurile tactice ale lui Victor Piturca decât pâna în minutul 23, atunci când Ovidiu Petre, un jucator care avea responsabilitatea mentinerii unui echilibru la mijlocul terenului, si-a pierdut mintile dupa un contact mai dur al unui israelian si a considerat, de la nivelul solului, ca este mai bine sa riposteze la adresa adversarului sau, decât sa se ridice si sa recupereze balonul pierdut. Neîndeplinirea sarcinii de joc si tentativa de lovire a adversarului fara minge a rezultat într-un cartonas rosu, direct si corect, care a rupt echilibrul meciului si care i-a dat lui Piturca planurile peste cap.

Lovitura libera rezultata, de la marginea careului, a ramas fara urmari pe tabela de marcaj, însa, la faza imediat urmatoare, Israel a beneficiat de un corner. Lovitura de colt a fost executata pe coltul scurt, Cohan a retrimis în fata portii, de unde Golan a marcat cu genunchiul, printre picioarele lui Lobont. Degeaba au încercat Mutu, Chivu si restul baietilor sa repare greseala lui Ovidiu Petre, pentru ca israelienii s-au tinut tare. Raceala lui Codrea a facut ca Ovidiu Petre sa fie titular, iar raceala lui Piturca fata de alti stranieri a facut ca stelistul sa fie „cea mai buna varianta”.

Spre norocul lui Petre, acesta a fost un meci amical. Nu are rost sa-i se taie capul, însa atitudinea lui într-un meci fara miza este un semnal de alarma fata de cum ar putea reactiona stelistul sub presiunea unui meci de la turneul final. Si atunci pierderile vor fi mai mari decât un rezultat de palmares. Piturca stie asta si nu a ezitat sa declare la finalul partidei ca „Ovidiu Petre va plati scump pentru gestul sau”.

Cocis a fost totusi aproape sa spele greseala stelistului, dupa o faza similara cu cea a golului israelian. Mutu a reluat în fata portii un corner, Cocis a lovit cu capul, plasat, pe coltul lung, însa mingea trimisa de el a fost prea înalta si a cazut pe transversala.  
Israelienii nu s-au culcat pe o ureche si au amenintat constant poarta lui Lobont, profitând si de o lejeritate la constructie, datorata superioritatii numerice, dar si de unele greseli defensive ale „tricolorilor”. Spre norocul nostru, gazdele nu au mai punctat, însa nici Dica nu a reusit, dupa pauza, sa plaseze corect un balon pe poarta, din cinci metri, singur cu portarul.

Astfel s-a consemnat a patra victorie a israelienilor în fata noastra si a treia consecutiva, precum si prima pe terenul lor, dupa nu mai putin de 27 de ani.

Au evoluat echipele:

Israel: Dudu Aouate (Nir Davidovich, 46) – Ziv, Ben Haim (Gershon, 46), Strul (Klemi Saban, 68), Dayan – Cohan, Ohayon (Gazzal, 67), Benayoun, Itzhaki (Amid Ben-Shushan, 46) – Barda, Golan (Baruchyan, 60). Antrenor: Dror Kashtan.  
România: Lobont – Contra (Ogararu, 87), Tamas (Moti, 90+1), Goian, Stefan Radu (Nesu, 90+1) – Cocis, Ov. Petre, Chivu – Nicolita (Fl. Petre, 46, G. Bucur, 83), Mutu – Marica (Dica, 46). Antrenor: Victor Piturca.


Intră acum și în grupul de