Paradoxal- cladirile vechi de 100 de ani sunt mai rezistente decat blocurile construite inainte de 1978


Intră acum și în grupul de

În ultima vreme, auzim tot mai des ca, în România, un anumit lucru „nu corespunde normelor europene”. Unii spun ca aceste norme sunt aberante si este greu sa le putem respecta din cauza mostenirii lasate de regimul comunist. Din pacate, problema expertizarii si a consolidarii constructiilor ce fac parte din fondul locativ nu tine decât de acuta lipsa de fonduri. Nici Primaria Suceava nu face exceptie de la categoria administratiilor locale ce nu dispun de fonduri necesare pentru rezolvarea problemei cladirilor cu risc seismic.
Desi este o problema a comunitatii locale în întregimea sa, autoritatile locale ofera cu dificultate informatii cu privire la un inventar al acestor cladiri, motivând ca nu vor sa alarmeze inutil populatia.  

Potrivit unei situatii întocmite de Primaria Suceava în anul 2005, 46 de blocuri si cladiri din municipiu ar avea nevoie de consolidare. Cel mai greu de crezut este faptul ca aceasta lista e completa. Numai 13 cladiri care se afla totusi în lista primariei au fost însa expertizate, pentru patru dintre acestea concluzia data de specialisti fiind „grad 2 de risc seismic”. Este vorba despre patru blocuri cu trei si patru etaje, construite în anul 1964, aflate într-un stadiu destul de avansat de degradare. Pe o lisa noua se înscriu, alte doua blocuri cu 10 etaje, de pe strada Ana Ipatescu.

Paradoxal, cladirile vechi de 100 de ani, construite sub ocupatie austro-ungara, sunt mai rezistente decât blocurile proiectate înainte de 1978. Institutii precum Prefectura, Consiliul Judetean, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”, Muzeul de Istorie functioneaza în cladiri foarte vechi si rezistente.


Intră acum și în grupul de