Ziua indragostitilor


Intră acum și în grupul de

„Ziua îndragostitilor” are traditii regionale în Marea Britanie.  În Tara Galilor multi oameni sarbatoresc aceasta zi pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie, comemorându-l pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndragostitilor galezi.

În Franta, o tara traditional catolica, „Valentine`s Day” este cunoscuta simplu drept Sfântul Valentin si este sarbatorita ca în restul tarilor occidentale.

În Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca „Valentinsdag”. Desi „Ziua Îndragostitilor” nu este sarbatorita pe o scara larga,  multi oameni îsi fac timp pentru a o  petrece într-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Suedia „Ziua Îndragostitilor” este numita „Ziua tuturor inimilor” si  nu este o sarbatoare oficiala. În Slovenia un proverb spune ca Sfântul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile încep sa creasca. „Ziua îndragostitilor” a fost sarbatorita ca ziua în care încep lucrarile în vii si pe câmpuri. Se spune de asemenea ca pasarile „se casatoresc” în aceasta zi. Cu siguranta, numai de curând este sarbatorita traditional ca „Ziua iubirii”, pe data de 12 martie, de Sf. Gregor.

În România, sarbatoarea traditionala pentru iubiti este numita „Dragobetele” si  este sarbatorita pe 24 februarie. Numele acestei sarbatori vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune ca ar fi fiul Babei Dochia.

În ultimii ani, românii au început sa sarbatoreasca si „Valentine`s day”, desi aveau deja „Dragobetele” ca sarbatoare traditionala. Aceasta a dus la multe repercusiuni din partea mai multor grupuri, institutii si organizatii nationaliste, care condamna „Ziua îndragostitilor” ca fiind o sarbatoare de import, superficiala si comercialista.

Sf. Valentin- o legenda despre dragoste

 Cine a fost Valentin?

Multi dintre noi ne întrebam, desigur, cine a fost Valentin si care sunt originile acestei sarbatori. Exista mai multe istorioare care îmbinate au dat nastere la o legenda: Legenda Sfântului Valentin.

Traditia catolica spune ca în timpul împaratului Claudius al II-lea, casatoriile fusesera interzise în Imperiul Roman. Si asta pentru ca împaratul credea ca barbatii refuza sa se înroleze în armata din cauza sotiilor si logodnicilor lor. Valentin a fost un preot roman martirizat care traia în acea perioada si care îi ajuta pe crestini si pe cei casatoriti în ascuns. Tanarul preot a fost prins si bagat la închisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de accea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie 269. În timpul cât a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbarbatare prietenilor spunându-le „Amintiti-va de Valentin” si „Va iubesc”.

O alta varianta a legendei ne spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile în secret, împotriva legii date de împaratul Claudius, care interzisese casatoria. Si în aceasta poveste el a fost bagat la închisoare deoarece refuzase sa treaca la credinta în zeii pagâni. În închisoare el se împrieteneste cu fiica temnicerului, pe care o convinge sa creada în Dumnezeu. În ziua executiei sale, 14 februarie 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.


Intră acum și în grupul de