Conducerea Spitalului Județean Suceava anunță noi măsuri pentru prevenirea infecțiilor asociate îngrijirilor medicale


Intră acum și în grupul de

Instalaţia de apă potabilă din spital va fi spălată, lunar, iar în perioada următoare vor fi montate filtre de apă în zonele cu risc crescut, aceste măsuri făcând parte din planul unităţii ce are ca scop prevenirea infecţiilor asociate îngrijirilor medicale.

ardeleanu-miron-ganea

Directorul medical al SJU Suceava, medicul Doina Elena Motan Ganea, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că o echipă nominalizată de Ministerul Sănătăţii a efectuat, săptămâna trecută, o  inspecţie  în SJU Suceava fiind verificat modul în care se realizează curăţenia şi dezinfecţia în toate sectoarele de activitate.

“Această echipă nominalizată de Ministerul Sănătăţii a fost impresionată de modul în care arată Spitalul Judeţean Suceava şi au confirmat că, probabil, puţine spitale din ţară ar fi cu asemenea infrastructură şi dotare şi, cu siguranţă, cele pe care le-au inspectat până acum nu sunt într-o situaţie similară. Din acest punct de vedere nu s-a putut reproşa nimic spitalului. Au fost câteva aspecte care ţin de resursa umană. Oricât de mult investeşti pe partea materială şi aduci la toate cerinţele întreaga activitate a spitalului prin partea de dotare şi de up-datare din punct de vedere tehnic, sigur că cu resursa umană nu poţi să procedezi în acelaşi ritm, din păcate, sunt lucruri care se întâlnesc în toate spitalele din România, vis-a-vis de implementarea unor proceduri, unele chiar elementare, pe care nu le stăpânesc întru totul, cu toţi paşii corecţi personali”, a spus directorul medical al SJU Suceava.

Ea a atras atenţia că în afara instruirii periodice a personalului privind respectarea procedurilor şi normelor tehnice de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare, medicii şefi de secţie împreună cu asistentele şefe trebuie să supravegheze permanent cum sunt aplicate aceste proceduri.

“Nu poţi să laşi lucrurile să se desfăşoare numai pe baza instruirii care, periodic,  o facem conform unui plan bine stabilit, ci trebuie permanent, zi de zi, să faci acest lucru, să verifici cum aplică procedurile implementate”, a spus Ganea.

Medicul sucevean a precizat că în timpul inspecţiei efectuate de echipa nominalizată de MS au fost trei situaţii în care două asistente medicale şi o infirmieră “au greşit la executarea unor proceduri”, respectiv la spălatul mâinilor, fiind sancţionate cu amendă.

Pentru prevenirea infecţiilor asociate îngrijirilor medicale, continuă instruirea de către medicul epidemiolog aflat în contract cu SJU Suceava a medicilor şefi de secţii şi a asistentelor şefe cu privire la implementarea prevederilor Ordinului 961/ 2016, ulterior, urmând ca aceştia să efectueze, la rândul lor, instructaj cu personalul secţiilor.

Directorul medical al SJU Suceava a mai anunţat că în Comitetul Director s-a luat decizia ca instalaţia de apă a spitalului să fie spălată, lunar, o primă astfel de procedură fiind deja realizată.spital-2

La rândul său, purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul Mihai Ardeleanu a spus că vor fi montate filtre de apă în secţiile de Neonatologie şi Obstetrică Ginecologie şi vor fi instalate chiuvete suplimentare.

“Noi primim, ca orice consumator, de la reţea şi o primim aşa cum vine. Evident că pentru anumite zone ale spitalului, nevoile sunt diferite şi atunci se vor monta aceste filtre pentru a preveni orice problemă care ar mai putea să apară”, a mai spus Ardeleanu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de