Compania Națională a Uraniului primește un ajutor în limita sumei de 62 de milioane de lei. Minerii avertizau că cei din conducerea companiei urmăresc doar să „pape banii” primiți și nu să revitalizeze activitatea


Intră acum și în grupul de

Ministerul Energiei este autorizat să acorde un ajutor pentru salvare, în limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioadă de 6 luni Companiei Naționale a Uraniului — S.A., care se confruntă cu dificultăți economico-financiare majore, iar măsura a fost luată, miercuri, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern.

Mineri uraniu protest (10)

Împrumutul se va acorda ulterior emiterii deciziei de autorizare a Comisiei Europene, sub formă de împrumut, în două tranșe: 47,2 milioane de lei și 14,8 milioane de lei, pe baza unei analize economico-financiare.  Finanțarea ajutorului de stat se asigură de la buget, prin bugetul Ministerului Energiei.

Potrivit actului normativ, statul român notifică la Comisia Europeană planul de restructurare în termen de șase luni de la autorizarea ajutorului de salvare, iar ajutorul de stat individual pentru salvare se transformă în ajutor de stat de restructurare care va fi implementat cu respectarea normelor naționale și ale Uniunii Europene în materie de ajutor de stat. Pe baza acestui plan de restructurare, Ministerul Energiei, la solicitarea Companiei Naționale a Uraniului — S.A., prelungește perioada de acordare a împrumutului, conform planului de restructurare, în aceleași condiții de dobândă și garanții, prin act adițional la convenția de împrumut, până la data aprobării de către Comisia Europeană a planului de restructurare.

Ministerul Energiei a notificat Comisia Europeană în data de 8 septembrie 2016 cu privire la acordarea unui ajutor de stat pentru salvare Companiei Naționale a Uraniului SA.

CNU are ca obiect principal de activitate exploatarea zăcămintelor de uraniu, prelucrarea minereurilor rezultate în urma exploatării, obținerea de concentrate tehnice de uraniu, octoxid de uraniu (U3O8) și rafinarea acestora. CNU are competență tehnică și profesională de a efectua activități miniere privind resursele/rezervele de uraniu indigene.

Minerii de la Exploatarea Crucea-Botușani, care au protestat în 7 septembrie în fața Palatului Administrativ din Suceava avertizau că cei din conducerea companiei doresc doar să primească banii pentru închiderea minei pe care „să-i pape”.

Protestatarii spuneau atunci că nu au cerut cerut măriri de salariu, arătând însă că în timp ce cei din conducere au salarii de la 10.000 la 15.000 de lei, cei care lucrează în mină au 1.500 de lei și că nici acești bani nu-i primesc.

„Nu ne-am primit tichetele, mâncarea de cinci-șase luni, avansurile nu s-au dat pe 20 august și toți vor să închidă mina.(…) Ei vor să ne trimită pe noi acasă, să închidă mina și să primească banii de la Uniunea Europeană”, a spus unul dintre minerii protestatari, Gavril Dumbravă.

Mineri uraniu protest (6)

El a arătat că prin lege este obligatoriu ca minerii să primească antitodul la intrarea în schimb și nu s-a dat.

 

„Intră minerii în schimb cu două mere la ei. Te duci în radiații fără să mănânci nimic”, a spus Dumbravă.

 

Minerul protestatar a explicat că după 15 ani în mină de uraniu se iese la pensie cu 1.100-1.200 de lei.

 

Totodată, el a mai declarat că nu este sigur că sindicatele sunt de partea minerilor pentru că odată spun într-un fel, odată în alt fel și consideră că mina de uraniu este sabotată de conducerea CNU și a Sucursalei Suceava a CNU.

 

„Uraniu avem, metal avem, licență avem, nu se vrea să se scoată. Conducerea de aici cu cea de la București vor să prindă banii europeni ca să-i poată păpa, pentru că nu se mai poate fura din companie”, a spus Dumbravă.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de