Centrul de Epilepsie din cadrul Spitalului Județean Suceava va deservi zona de nord și est a României, Republica Moldova, vestul Ucrainei și primește sprijin din partea unei clinici din Germania


Intră acum și în grupul de

Coordonatorul Centrului de Epilepsie “Nord-Est Carpatic” din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, medicul epileptolog Ana Miron, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, etapele de dezvoltare şi avantajele funcţionării unui astfel de centru pentru pacienţi, pentru spital şi regiune.

ana-miron

Miron a spus că dezvoltarea Centrului Nord-Est Carpatic de Epilepsie va conduce la eficientizarea şi creşterea calităţii actului medical şi a accesibilităţii pacienţilor cu epilepsie la tehnici diagnostice moderne şi terapeutice adecvate, la scăderea morbidităţii epileptice, dar  şi la creşterea calitatii vieţii pacienţilor.

Ea a spus că funcţionearea unui astfel de centru la SJU Suceava va conferi şi mai multă  vizibilitate judeţului Suceava în întreaga regiune multinațională a Europei de Est şi va asigura profit esenţial.

Medicul epileptolog a explicat că în acest centru se adresează copiilor,  adolescenţilor, populaţiei active şi seniorilor cu manifestari paroxistice epileptice şi neepileptice, inclusiv celor cu epilepsie farmacorezistentă, iar aria de acoperire a centrului şi de asigurare cu pacienţi cuprinde zona de nord şi est a României, dar şi  Republica Moldova şi regiunea de Vest a Ucrainei.

“Epilepsia este o boală a creierului, ce necesită o răspundere mare şi depune o sarcină grea atât pentru sistemul de îngrijire a sănătății pacienților, cât și pentru familiile lor. Cu toate acestea, spre deosebire de cele mai multe alte boli neurologice cronice, epilepsia oferă şanse bune de eliberare a pacienților de simptome (convulsii), prin tratament antiepileptic sau chiar vindecare (prin intervenţie chirurgicală pentru epilepsie). Pacienţii epileptici ce se supun uşor la tratament (aproximativ 60%) pot fi supravegheaţi de către neurologi şi neuropediatri. Pentru celelalte 40% sunt necesare unități de epilepsie specializate pentru a asigura diagnosticul diferențial și a stabili opțiuni corecte de tratament”, a spus Miron.

Ea a mai spus că, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România se află în evidenţele medicilor aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie,  care primesc tratament rambursat  prin casa de asigurări, iar o treime dintre aceştia continuă să prezinte crize, dezvoltând farmacorezistenţă la tratament şi soluţia în cazul acestora ar fi  evaluarea în vederea operaţiei.

Coordonatorul Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic a precizat că până la sfârşitul lunii decembrie sunt prevăzute amenajarea spaţiilor în care va funcţiona centrul, achiziţia de aparatură medicală specifică pentru evaluarea şi stabilirea diagnosticului în etapa prechirurgicală, întocmirea registrului pacienţilor cu epilepsie, elaborarea unui site în care să fie postate informaţii utile pentru pacienţi în privinţa patologiei, etapelor de diagnostic şi opţiunile de tratament ce pot fi oferite.

Miron a menţionat că până la sfârşitul lunii noiembrie are loc instruirea personalului care lucrează în acest centru, în timp ce în perioada ianuarie-martie 2017 este prevăzută evaluarea prechirurgicală neinvazivă a pacienţilor cu epilepsie farmacorezistentă, în vederea identificării candidaţilor eligibili pentru chirurgia epilepsiei, etapă în care Centrul de Epilepsie din cadrul SJU Suceava va beneficia de suportul Clinicii Knapschaftskrankenhaus Ruhr- Epileptology Bochum din Germania, cu care s-a încheiat deja un parteneriat de colaborare, dar şi achiziţia echipamentului neurochirurgical.

Ea a spus că acest centru va accesa în luna ianuarie 2017 Subprogramul  de diagnostic şi tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos, finanţat prinCNAS.

Medicul epileptolog pediatru a precizat că Centrul de Epilepsie Nord-Est Carpatic va avea trei saloane şi va funcţiona cu un personal relativ redus, în cooperare strânsă cu un medic neurochirurg, neurolog şi neuroradiolog.

Miron a subliniat că, în prezent, medicul neurochirurg Anatolie Buzdugan efectuează un stagiu de pregătire la clinica din Germania pentru dobândirea competenţelor în domeniul chirurgiei epilepsiei, iar primele intervenţii care vor fi realizate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava vor avea loc în colaborare cu specialiştii Clinicii Clinicii Knapschaftskrankenhaus Ruhr- Epileptology Bochum, centrul din Suceava urmând să fie centru-pilot al acestei clinici.

Medicul sucevean a arătat că Centrul de Epilepsie din cadrul SJU Suceava este al doilea de acest fel din România, după cel care funcţionează în Bucureşti.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de