La Moara s-a sfințit piatra de temelie a unei noi Case Polone

Un nou sediu al Uniunii Polonezilor din România începe să prindă contur


Intră acum și în grupul de

Comunitatea poloneză din Bucovina, a celebrat sâmbătă, 29 octombrie a.c., „Ziua Independenței Poloniei”, iar cu acest prilej s-a sfințit piatra de temelie a noii Case Polone din comuna Moara, județul Suceava.

ziua-independentei-poloniei-moara-4

Ceremonia a început la ora 11.00 când a avut loc Sfânta Liturghie în Biserica Romano-Catolică “Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava. Credincioșii l-au întâmpinat pe ES Petru Gherghel – episcop de Iași, cu pâine și sare, iar ansamblurile muntenilor polonezi „Mala Pojana” și „Solonczanka” au cântat tradiționalul „Witamy was, alleluja!” care în traducere semnifică „Bine ați venit, Aleluia!”.

ziua-independentei-poloniei-moara-6

Liturghia a fost celebrată de Episcop și de preoții din decanatul de Bucovina. După Sfânta Liturghie, credincioșii catolici s-au deplasat la Moara, la locul de construcție a noii case polone. Aici a avut loc ceremonialul sfințirii pietrei de temelie a noi Case Polone, a fost citit Actul de Fundație, întocmit cu acest prilej:

„Din inițiativa Uniunii Polonezilor din România, din fondurile Guvernului României prin Departamentul pentru Relații Interetnice, s-a decis construirea Casei Polone, pentru a sluji comunității polone din Moara, care va constitui un simbol material al apartenenței lor naționale, pentru a uni această comunitate și pentru a crea un mediu propice păstrării spiritului polonez, a limbii și a tradițiilor.

     Astăzi, în prezența polonezilor din Moara și a compatrioților lor din toată Bucovina, a conducerii Uniunii Polonezilor din România, a reprezentanților episcopiei de Iași și a decanatului de Bucovina, precum și a autorităților locale și județene, din Moara și Suceava, s-a semnat și s-a depus în temelie, Actul de Fundație, care va rămâne pentru posteritate.”

ziua-independentei-poloniei-moara-3

ziua-independentei-poloniei-moara-1

Potrivit președintelui Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, lucrările la Casa Polonă de la Moara au început în luna august.

”Sediul Dom Polski din Moara se va edifica pe un teren de 50 de ari și în afara clădirii propriu-zise va avea și un teren de sport. Clădirea va avea trei niveluri: parter, etaj și mansardă și va avea o sală multifuncțională care va deservi atât etnicilor polonezi din comuna Moara, dar și celorlalți locuitori din zonă. Suprafața totală desfășurată a clădirii va fi de 1595 de metri pătrați, iar perioada în care se v-a finaliza clădirea este de cel puțin 36 luni calendaristice”, a arătat Ghervazen Longher.

ziua-independentei-poloniei-moara-5

După ceremonialul sfințirii pietrei de temelie a noii Case Polone din Moara, manifestările au continuat la Căminul Cultural din aceeași localitate.

”Și pentru că în această zi am comemorat independența Poloniei redobândită în anul 1918 după 123 de ani în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia, activitățile au început prin intonarea celor două imnuri, a Poloniei și a României.

Copiii comunității de Moara au deschis programul artistic, susținând cântece și poezii patriotice dedicate acestui eveniment. De asemenea, ansamblurile „Solonczanka” și „Mala Pojana” au pregătit un repertoriu de cântece și dansuri tradiționale poloneze”, a precizat președintele Uniunii Polonezilor din România, care a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment atât de important atât pentru polonezii din România cât și din întreaga lume.

ziua-independentei-poloniei-moara-2

”Datoria fiecărui om în viață este aceea de a lăsa ceva în urmă iar casa polonă de la Moara va fi încă o dovadă a existenței noastre, a polonezilor în Bucovina”, a ținut să sublinieze Ghervazen Longher.

La manifestările de sâmbătă au fost prezenți prefectul județului Suceava – Constantin Harasim, primarul comunei Moara – Eduard Dziminschi, dar și președinți și membrii filialelor Uniunii Polonezilor din România.

Din 2003 şi până în prezent, prin intermediul Uniunii Polonezilor din România au fost construite de la zero, reabilitate sau achiziționate mai multe sedii, cum ar fi cele de la Soloneţu Nou, Pleşa, Vicşani, Poiana Micului, Păltinoasa, Cacica, Bucureşti şi Siret.

”Ziua Independenței Poloniei” este o sărbătoare națională în Polonia și este celebrată în fiecare an pe 11 noiembrie de polonezii de pretutindeni.

 


Intră acum și în grupul de