„Coroana reginei Maria” va fi expusa la Suceava


Intră acum și în grupul de

Cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, al Muzeului National de Istorie din Bucuresti si al Directiei Judetene de Cultura Suceava, Complexul Muzeal „Bucovina” va aduce la Suceava, în cadrul unei expozitii ce va fi organizata în luna mai, Coroana reginei Maria. Prin aceasta expozitie, Complexul Muzeal Bucovina continua seria expozitiilor de exceptie oferite sucevenilor, institutia culturala neirosind efortul de a aduce „Coroana de otel al regelui Carol”, „Closca cu puii de aur”, „Bratarile dacice” , „Comorile tracilor”. „Am primit deja acceptul, ceea ce era cel mai greu, deoarece acum va fi a doua oara când coroana paraseste Muzeul de Istorie din Bucuresti. Aprobare pentru scoaterea acesteia din institutia muzeala s-a mai dat doar în anul 1998, de ziua Unirii, fiind dusa la Alba Iulia”, a declarat joi, în cadrul unei conferinte de presa, seful Complexului Muzeal „Bucovina”, Emil Ursu.

Expozitia va fi inaugurata pe data de 10 mai, la Muzeul de Istorie Suceava, si va fi intitulata „Coroana reginei Maria- simbol al României”, urmând a fi deschisa publicului timp de doua saptamâni, când programul va fi prelungit pâna la ora 22.00, inclusiv în ziua de luni, când de obicei muzeul nu este deschis publicului. Expozitia va cuprinde si o serie de fotografii cu regina Maria si prezenta Casei regale în Bucovina, precum si articole din presa vremii.

Ca si în cazul „Bratarilor dacice”, „Coroana reginei Maria” va fi adusa sub protectia jandarmilor pe tot traseul de la Bucuresti la Suceava, si va fi amplasata în „Sala tezaur” sub paza speciala.

„Asteptam acum detaliile ca sa realizam documentele necesare. Un sprijin consistent avem din partea Directiei de Cultura, care va plati suma de asigurare. Înca nu ni s-a comunicat suma, dar credem ca va fi în jur de 1,5-1,6 milioane de lei”, a spus Emil Ursu.      

Acesta a mai precizat ca a lansat si o invitatie catre reprezentantii Casei Regale de a participa la inaugurarea expozitiei, si ca asteapta raspunsul.

Coroana reginei Maria a fost comandata la Paris, la atelierul bijutierului Lucien Falize (una din cele mai renumite case de bijuterii). Proiectul coroanei a fost realizat de pictorul român Costin Petrescu, si a fost publicat în revista „România Noua” din 4 august 1921. Comanda si proiectul coroanei, cât si aurul românesc din care s-a lucrat coroana, au fost trimise la Paris la 5 august 1921, prin colonelul Drossu de la Palatul Regal. Conform comenzii, coroana trebuia lucrata în stil bizantin, din aur si cu monturi de pietre semipretioase. Coroana a fost finalizata în luna septembrie 1922, iar costul executiei a fost de 64.820 franci si cântareste cca. 2,8 kg.

Coroana a fost purtata de regina Maria la Abla Iulia, pe data de 15 octombrie 1922, când ea si sotul sau Ferdinand au fost încoronati ca suverani ai României Mari – dupa Unirea din 1918.

Înaintea ceremonialului încoronarii de la Alba-Iulia, atât coroana de otel cu care a fost încoronat regele Ferdinand, cât si coroana reginei Maria, au fost sfintite în catedrala, de catre patriarhul Miron Cristea.

Potrivit lui Emil Ursu, la data de 18 iulie 2008 se împlinesc 70 de ani de la decesul reginei Maria, care a trait 63 de ani. Cu doua zile înaintea mortii, aceasta s-a aflat pe pamântul Bucovinei, la Cernauti, reîntorcându-se din Germania.

Regina Maria a primit si o serie de distinctii straine si românesti, cum ar fi: Ordinul Legiunea de Onoare – Franta, Ordinul Crizantemei – Japonia, Ordinul Al Kemal – Egipt, Ordinul Sf. Sava – Regatul Sârbo-Croato-Sloven, Ordinul Steaua României.

Regina Maria a purtat anterior casatoriei numele Maria Alexandra- Victoria, principesa de Marea Britanie si Irlanda, s-a nascut pe data de 17 octombrie 1875 la Eastwell – Park. În privinta ascendentei, aceasta a fost nepoata reginei Victoria – pe linie paterna, nepoata tarului Alexandru II al Rusiei.

Pe data de 29 decembrie 1892 aceasta s-a casatorit cu principele Ferdinand. 


Intră acum și în grupul de