Ședința solemnă a CJ Suceava de ziua Bucovinei. IPS Pimen: ”Venituri uriașe merg în afara țării, iar la noi ce rămâne între degete”


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava s-a întrunit luni într-o ședință solemnă dedicată Zilei Bucovinei, cu prilejul împlinirii a 98 de ani de la unirea Bucovinei cu România.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Suceveanul, a luat cuvântul și a declarat că valorile de patrimoniu unice în lume care sunt în Bucovina și pe care nicio altă provincie nu le are sunt greu de întreținut și nu se pot susține „cerșind la Guvern și nici la Uniunea Europeană”, ci este nevoie ca din proprietățile pe care le-a deținut biserica să fie susținut acest efort financiar.

„Dumneavoastră veți hotărî. Vârsta mea este la încheiatul socotelilor, funia s-a apropiat de par”, a spus înaltul ierarh care a subliniat că poporul din această zonă este credincios și creator de valori.

ziua-bucovinei-2

IPS Pimen a arătat că bucovinenii au un suflet mare și pot și să sară în foc pentru valorile de patrimoniu pe care le au.

„Muncesc exemplar, dar cui să vândă și pe ce preț? Pe preț de pomană în această lume sărăcită?. Resursele țării au fost vândute la străini de trădători din sânul nostru. Venituri uriașe merg în afara țării, iar la noi ce rămâne între degete”, a spus IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mai ținut să sublinieze că istoria trebuie studiată, iar documentele istorice prezintă numeroase lucruri frumoase făcute de înaintași pe care trebuie să-i cinstim urmându-le pilda.

Înaltul ierarh a arătat că în Parlamentul de la Viena, când Bucovina era sub administrare austriacă, Eudoxiu Hurmuzachi a atras atenția că Fondul Bisericesc din Bucovina este o proprietate a bisericii ortodoxe și i-a cerut împăratului să nu neîndreptățească românii.

”Acesta e român bucovinean”, a spus IPS Pimen care a adăugat că în urmă cu trei săptămâni, la Curtea Constituțională, a prezentat că Biserica a fost întotdeauna proprietar al Fondului Bisericesc din Bucovina, dar un procuror a susținut că respectiva proprietate a fost a statului austriac sau a statului român.

„Avem de luptat cu cei de aici pentru a trăi în unire ca fii ai acestui pământ. Avem datoria sfântă a ne cinsti trecutul”, a evidențiat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

 


Intră acum și în grupul de