Dontu se bate pentru ca Termica sa ramana la Consiliul Local


Intră acum și în grupul de

PSD Suceava a anuntat luni ca se va opune privatizarii Termica SA Suceava, deoarece abordarea primarului Sucevei, Ion Lungu, privind necesitatea privatizarii termoficarii municipiului este „superficiala”. Vicepresedintele PSD, Ovidu Dontu, considera ca de fapt toata actiunea de privatizare nu este altceva decât „o afacere portocalie”. Acesta a spus, într-o conferinta de presa, ca PSD nu este de acord cu privatizarea Termica SA Suceava dupa cum propune primarul Ion Lungu, aratând ca prin aceasta propunere acesta „fuge de raspundere si refuza sa-si asume responsabilitati”. „În timpul puterii de dreapta, privatizarea a însemnat scumpire si concedieri”, a afirmat dl Dontu, care a subliniat ca asa cum PSD a reusit sa stopeze privatizarea societatii locale de transport local, va reusi sa blocheze si privatizarea Termica SA. El a anuntat ca PSD Suceava a initiat discutii cu sindicatele din domeniul termoficarii pentru a stabili o strategie comuna. „Oamenii sunt disperati privind viitorul lor. Nu cred într-o minune”, a spus Dontu.

Vicepresedintele PSD Suceava a aratat ca pentru Termica SA trebuie în primul rând efectuat un program de înlocuire a conductelor de termoficare pentru a se opri risipa, ceea ce se poate realiza cu fonduri locale, guvernamentale sau structurale, trebuie identificat patrimoniul societatii, trebuie analizate variantele de concesiune a activitatii de asociere sau a unui parteneriat public-privat printr-o identificare a investitorului. „Nu dorim sa dam noi o piata investitorului pe care acesta, apoi, sa o stoarca”, a declarat Dontu. El a adaugat ca investitiile pentru conformare pe programul de mediu se pot face cu fonduri structurale si au ca termen final  2015-2017, potrivit Tratatului de Aderare, unde Termica SA Suceava este mentionata de patru ori. „Avem capacitatea sa solutionam problemele de mediu potrivit calendarului de conformare”, a spus Dontu. El a mai aratat ca nu întelege de ce primarul Sucevei sustine privatizarea productiei termice, în conditiile în care în acest domeniu au fost efectuate investitii de 30 de milioane de euro. „Sa vând cel mai bun lucru pe care îl am si în care am investit 30 de milioane de euro mi se pare o abordare superficiala”, a afirmat vicepresedintele PSD Suceava si considera ca o eventuala privatizare se poate face doar dupa o dezbatere publica serioasa. „Ce sa privatizam, daca nu avem concluziile comisiei de evaluare si identificare a patrimoniului Termica SA?”, s-a întrebat dl Dontu care a spus ca nu exista nici un audit financiar, un plan de înlocuire a conductelor si nu poate fi pus în aplicare un plan de criza pentru ca nu se va putea, timp de zece ani, sa existe concurenta serviciului privatizat. El a mai declarat ca nu întelege cum s-a ajuns ca dupa ce în raportul initial al consultantului se arata ca privatizarea trebuie sa se faca prin vânzare de actiuni, în sedinta CL Suceava s-a ajuns ca propunerea sa fie prin vânzare de active.

Consiliul Local Suceava a aprobat joi, într-o sedinta extraordinara, de principiu, privatizarea serviciului de termoficare al municipalitatii, consilierii PSD votând însa împotriva, pe motiv ca nu exista o viziune coerenta privind aceasta privatizare.

Primarul Sucevei, dl Ion Lungu, a declarat ca s-a facut un nou pas în ceea ce presupune privatizarea societatii de termoficare. El a spus ca CL Suceava a aprobat sa fie realizate doua caiete de sarcini în vederea privatizarii Termica SA, unul privind vânzarea de actiuni si un altul de vânzare de active, dar si o evaluare de piata a societatii de termoficare. Dl Lungu a aratat ca Termica SA este una din cele mai atractive societati din domeniu, dar ca municipalitatea doreste ca privatizarea sa aiba ca rezultat o politica de protectie sociala pentru angajatii unitatii, de mentinere a Contractului colectiv de munca si un pret suportabil pentru suceveni pentru gigacalorie.

 El a subliniat ca CL Suceava urmeaza sa voteze într-o sedinta ulterioara, caietul de sarcini pentru aceasta licitatie în vederea privatizarii. Dl Lungu a mentionat ca firma de consultanta angajata de municipalitate a spus ca în termen de 60 de zile va oferi proiectele de caiet de sarcini pentru ambele variante avute în vedere.


Intră acum și în grupul de