Biserica Ortodoxă îl pomenește astăzi pe Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei


Intră acum și în grupul de

 Sfântul Ignatie Teoforul a trăit în primul secol creștin, având bucuria de a-L fi cunoscut pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Numele de „Teoforul” înseamnă purtător de Dumnezeu. A fost luat în brațe de Mântuitorul și s-a bucurat cu alți copii de prezența luminoasă a Fiului lui Dumnezeu. Așadar, putem zice că „Teoforul” mai poate însemna și că a fost purtat de Dumnezeu.

„Lăsați copiii să vină la Mine”! Acesta este îndemnul care străbate veacurile și ne arată că doar având puritatea și nevinovăția copiilor putem să moștenim Împărăția Cerurilor!

Sfântul Ignatie a fost episcop al Antiohiei, cetatea din Asia Mică, unde pentru prima oară s-au numit „creștini” cei care se închinau și-L mărturiseau pe Hristos.

A fost un mare păstor de suflet și un blând conducător. Era iubit de toți antiohienii, creștini și păgâni. În urma persecuțiilor din timpul împăratului roman Traian, mulți creștini au suferit moarte martirică. Cetatea Antiohiei a fost martoră grozăviilor păgânilor și martirajului multor sfinți ai lui Dumnezeu.

Sfântul Ignatie a fost prins și condamnat la moarte. A fost legat și trimis de la Antiohia la Roma. Zece soldați îl păzeau pe blândul păstor al Antiohiei. În drumul spre Roma, Sfântul Ignatie s-a întâlnit cu bunul său prieten Policarp al Smirnei, un alt mare sfânt al Bisericii Creștine.

De ce a fost dus așa departe Sfântul Ignatie pentru a fi martirizat? Sfântul Ignatie era elita creștinilor din Antiohia, era o autoritate și era considerat un trofeu pentru împăratul Traian.

Împăratul Traian a cucerit Dacia în urma celor două războaie aprige (101-102, 105-106). Pentru a sărbători așa cum se cuvine, la Roma, împăratul  a pornit serbări, festivități, petreceri și spectacole. Creștinii erau dați la fiare și erau obligați să lupte în arene cu puternicii gladiatori. Așa au murit mulți creștini!

Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul a sfârșit viața pământească sfâșiat de lei înfometați. Este pomenit de Biserica noastră, în fiecare an,  la data de 20 Decembrie. (Prof. Justinian – Remus A. Cojocar)


Intră acum și în grupul de