Ion Lungu anunță investiții importante în cartierul Ițcani, de la centru multifuncțional la reabilitarea ștrandului și străzilor: Vom reduce decalajul dintre zona centrală și Ițcani


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că vor fi făcute investiții importante în cartierul Ițcani, ce vor fi finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa 4.3 „Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale”.

Astfel, potrivit primarului, în cartierul Ițcani va fi realizat un centru multifuncțional ce va cuprinde un sediu al Primăriei, sediu pentru Poliția Locală și sediu pentru Poliția Națională, cabinet medical, farmacie.

Totodată, va fi reabilitat și repus în funcțiune cinematograful „Arta” din acest cartier.

Mai mult, municipalitatea intenționează să realizeze și investiții în reabilitarea ștrandului Ițcani, dar că vor fi modernizate și străzile adiacente.

Ion Lungu a spus că există un decalaj între cartierul Ițcani și zona centrală a municipiului și că intenția sa este să reducă decalajul ca să nu mai existe diferențe între cartierele municipiului.

Primarul Sucevei a subliniat că acest program de investiții a fost inițiat de mai mult timp și că nu are legătură cu un așa zis sondaj realizat de platforma OLX.

Cartierul sucevean Ițcani este perceput ca cel mai nesigur cartier din țară în timp ce cartierul Burdujeni este situat pe locul 16, potrivit unui studiu complex privind siguranţa oraşelor și cartierelor din România, bazat pe evaluările acordate zonelor în care locuiesc, efectuat în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017 de Storia.ro.

Studiul face parte dintr-un program amplu de cercetare, care se va desfăşura pe tot parcursul anului 2017, arată inițiatorii cercetării.

Printre criteriile de evaluare prezente în studiu se numără costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.

Studiul a fost realizat în colaborare cu agenţia de cercetare D&D Research, pe un eşantion de 93.532 de utilizatori ai platformei OLX, femei şi bărbaţi.

 Conform cercetării Storia, Oradea este oraşul cu cel mai ridicat grad de siguranţă din ţară. Clasamentul continuă cu Braşov, Cluj, Sibiu, Sfântul Gheorghe şi Timişoara. Bucureştiul se clasează abia pe poziţia a nouă, iar Ilfov pe a zecea. La polul opus, oraşele desemnate în cadrul cercetării că fiind cele mai puţin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, urmate de Vaslui, Piaţă Neamţ, Galaţi şi Reşiţa.

 La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranţă, fiind urmată de Crişana şi Bucureşti şi Ilfov. La polul opus, Maramureş şi Moldova au obţinut cel mai mic punctaj, fiind evaluate că fiind cele mai nesigure regiuni din ţară.

 Oraşele care au primit cele mai mari note la capitolul siguranţă sunt cele cu un produs intern brut ridicat. De asemenea, primele locuri sunt ocupate de oraşe cu un număr mare de locuitori, de peste 300.000, şi cu o rată a şomajului scăzută (sub 4%). Pe de altă parte, cele mai nesigure oraşe, potrivit studiului Storia, sunt cele care au sub 100.000 de locuitori şi o rată a şomajului ridicată, de peste 8%.

 

Rugaţi să evalueze cartierele în care locuiesc, bucureştenii au desemnat Aviaţiei, urmat de Tineretului şi Titan, că fiind cele mai sigure zone din Capitală. La distanţe mici se situează cartierele Băneasa, Baba Novac, Baltă Albă şi Dristor. Zonele în care bucureştenii se simt cel mai puţin în siguranţă sunt Ferentari, Bucur Obor, Baicului şi Rahova.

La nivel naţional, cele mai sigure cartiere sunt Grigorescu (Cluj), Otopeni (Ilfov), Aviaţiei (Bucureşti), Gheorgheni (Cluj) şi Racadau (Braşov).

Cele mai nesigure cartiere sunt: Iţcani (Suceava), Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebesului (Reşiţa) şi Bora (Slobozia).

Sucevenii consideră că cea mai sigură zonă orașului este zona Universității, urmată de cartierul Obicini și de zona Policlinică.(N.B.)


Intră acum și în grupul de