11 focare de trichineloză la mistreţi vânaţi pe fondurile de vânătoare au fost declarate în judeţul Suceava de la începutul acestui an


Intră acum și în grupul de

Un număr de 11 focare de trichineloză la mistreţi vânaţi pe fonduri de vânătoare din judeţul Suceava au fost declarate în cursul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, unul dintre acestea fiind deja stins.

Directorul executiv al DSVSA Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a declarat, vineri, că în cursul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie au fost declarate 11 focare de trichineloză la mistreţi vânaţi pe fonduri de vânătoare din judeţul Suceava, iar carcasele provenite de la porcii mistreţi depistaţi cu trichină au fost dirijate spre incinerare.

Corneanu a spus că cele 11 focare de trichineloză au fost declarate pe fondul de vânătoare FV21 Rarău din zona Câmpulung Moldovenesc, pe fondul de vânătoare FV47 Voroneţ din zona Gura Humorului, pe FV 17 Botuş din zona comunei Moldova Suliţa, FV 13 Scoruşu- Ciocăneşti, FV9 Negrişoara- Poiana Stampei, FV52 Zamostea- Zamostea, FV4 Buciniş- Panaci, FV 14 Orata- Iacobeni, FV6 Barnar- Crucea, FV55 Mitoc- Mitocul Dragomirnei, precum şi pe FV 66 Baia- Baia, focarul din zona comunei Baia a fost stins în luna ianuarie.

El a mai spus că toate carcasele de mistreţ aflate în depozitul frigorific ce aparţine Direcţiei Silvice Suceava, care au fost depistate pozitiv la trichineloză, au fost confiscate şi dirijate spre incinerare într-o unitate de incinerare autorizată sanitar-veterinar.

Corneanu a precizat că pe fondurile de vânătoare unde au fost declarate focare de trichineloză au fost luate măsuri specifice privind combaterea bolii, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a subliniat că în cadrul instruirilor periodice cu administratorii fondurilor de vânătoare din judeţul Suceava au fost prelucrate instrucţiunile legale privind testarea tuturor mistreţilor vânaţi în vederea depistării trichinelozei şi cele privind depozitarea corespunzătoare a carcaselor până la primirea rezultatelor în urma efectuării analizelor de laborator.

Medicul veterinar sucevean a explicat că probele prelevate de la carcasele de mistreţ vânaţi pe fondurile de vânătoare sunt trimise la Laboratorul Sanitar –Veterinar din cadrul DSVSA Suceava şi sunt analizate prin metoda digestiei artificiale pentru depistarea trichinella spiralis.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de