Seredenciuc: Conducta de gaz spre Vatra Dornei se termină brusc, în pădure, fiind cuib pentru veverițe


Intră acum și în grupul de

Conducta magistrală de gaz natural spre Vatra Dornei se termină brusc în pădure și poate fi doar cuib pentru veverițe a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, care a menționat că autoritățile județene sunt preocupate ca Transgaz să reia lucrările și să finalizeze investiția până la Vatra Dornei.

Seredenciuc a spus în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că autoritățile județene sucevene continuă demersurile alături de Transgaz pentru scoaterea din fond forestier a traseului conductei de gaz natural care va trebui să ajungă la Vatra Dornei.

El a arătat că a primit de la primarul din Pojorâta, o fotografie cu stadiul actual al investiției, explicând că respectiva conductă se termină brusc în pădure.

„E o țeavă care stă în pădure. E cuib pentru veverițe. Nu se termină la o stație de reglare, e pur și simplu o țeavă care se termină în pădure. De acolo trebuie reîncepută lucrarea”, a spus Seredenciuc.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, la sfârșitul lunii ianuarie, că Transgaz a anunțat că a alocat fonduri în bugetul anului 2017 pentru magistrala de gaz natural dintre Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, de 33 de kilometri, lucrare sistată în 2013 și că va solicita să înceapă și o altă magistrală de 82 de kilometri.

Flutur a spus în ședința Consiliului Județean că a primit de la Transgaz o adresă prin care este informat că investiția la magistrala de gaz natural spre Vatra Dornei este inclusă în bugetul pentru anul 2017.

El a mai declarat că va solicita ca Transgaz să înceapă și investițiile pentru magistrala Păltinoasa-Cacica-Arbore-Rădăuți, cu o lungime de 82 de kilometri.

Președintele CJ Suceava a explicat că în cazul magistralei spre Vatra Dornei se finalizează și documentația pentru scoaterea din fond forestier a unei suprafețe de 15 hectare de pădure, iar potrivit înțelegerii, Transgaz ar urma să achite suma de 6 milioane de lei către Romsilva pentru a traversa fondul forestier.

Transgaz a început în 2013 lucrările la conducta magistrală Frasin-Vatra Dornei, pe tronsonul de la Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, de 33 de kilometri şi s-a lucrat pe o distanţă de 9,2 kilometri, dar lucrările au fost sistate întrucât au existat probleme legate de traversarea fondului forestier.

De conducta magistrală de gaz natural depinde şi punerea în funcţiune a unei centrale de cogenerare pe bază de gaz natural construită în Vatra Dornei şi care este în conservare întrucât municipiul nu este încă racordat la reţeaua de gaz natural.

Gradul de racordare la sistemul centralizat în Vatra Dornei este de 75 la sută, căldura fiind livrată în prezent de la o centrală ce foloseşte drept combustibil rumeguşul, dar este necesară şi a doua centrală care să funcţioneze cu gaz natural.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de