Dispută între PSD și PNL pe fondurile alocate localităților din județ. Gheorghe Flutur a anunțat că vrea ca această împărțire să fie făcută în viitor prin formulă clară


Intră acum și în grupul de

Consilierii județeni suceveni PNL și PSD au  avut, marți, mai multe dispute privind distribuirea fondurilor pentru echilibrarea bugetelor localităților din județ.

Astfel, în timp ce consilierii județeni PSD au criticat faptul că localitățile cu primari PSD primesc fonduri de două-trei ori mai mici decât cele cu primari PNL, cei din PNL au arătat că raportul este de 1,2 între cele PSD și PNL, dar că ar fi trebuit să fie mai mare în condițiile în care când PSD conducea CJ Suceava, raportul a fost de 2,5.

Consilierul liberal Ioan Bădeliță a spus chiar că președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, nu a dorit să aloce mai multe fonduri localităților cu primari liberali pentru a menține un echilibru și că ar fi trebuit să fie diferența mai mare în favorea primăriilor cu primari liberali pentru a fi reparate deciziile din trecut când acestea primeau fonduri foarte puține.

Pe de altă parte, consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir a spus că diferența între localitățile conduse de primari PSD și PNL similare este net în defavoarea celor cu primari PSD care primesc de două sau trei ori mai puțin.

El a realizat și o planșă cu localitățile care au sub 100.000 de lei, fiind colorate în roșu, iar cele care au dublu sau triplu, în galben.

„Arată exact ca rezultatul alegerilor parlamentare”, a spus Cușnir.

Majoritatea PNL din CJ Suceava nu a fost de acord nici măcar cu o reașezare a unor fonduri alocate comunelor Dorna Candrenilor, Crucea și Dorna Arini deși cei din PSD au spus că primarii PSD ai celor trei comune au convenit ca din alocarea pentru Dorna Candrenilor să se aloce câte 35.000 de lei comunelor Crucea și Dorna Arini care nu au fonduri suficiente.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că el va urmări cu atenție situația din fiecare comună și că cele care vor avea nevoie vor fi sprijinite.

Flutur a mai declarat că nu mai vrea ca CJ Suceava să distribuie fonduri și că acestea trebuie împărțite în totalitate după formulă clară.

„Cred că cel mai sănătos este ca formulele clare să repartizeze banii și nu plenul de Consiliu Județean. A fost o perioadă când banii proveniți din TVA și alte surse erau împărțiți toți prin formulă și aș vrea să se facă la fel”, a spus Flutur.

El a arătat că CJ Suceava a distribuit 20 la sută din banii alocați, iar din partea primăriilor solicitarea a fost de 270 de milioane de lei

„Noi am avut de aproape zece ori mai puțin de împărțit”, a spus Flutur.

El a mai arătat că departamentele din CJ Suceava au venit cu această propunere de alocare, iar criteriile au fost legate de arierate, împrumuturi din Trezorerie și nevoia de finanțări.

Două primării nu au solicitat fonduri, Satu Mare și Siminicea, iar celelalte au primit fonduri, a menționat președintele CJ Suceava.

„Cred că s-a încercat o repartizare echilibrată, dar când împarți de nouă ori mai puțin, apar nemulțumiri, fiecare îndreptățită”, a conchis Gheorghe Flutur.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de