Băișanu vrea o clarificare a competențelor DNA și arată că liderii PNL refuză să accepte realiatea:Turcan nu a înțeles gravitatea acțiunii DNA împotriva Guvernului, iar Predoiu nu are noțiuni elementare privind separația puterilor în stat


Intră acum și în grupul de

Liderul ALDE Suceava, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu, a declarat, marți, că decizia dată de către Curtea Constituțională ar fi trebuit să deschidă ochii multora dintre cei care susțin fără a clipi acțiunile procuraturii condusă de doamna Kovesi.

„Încălcarea Constituției de către DNA prin ancheta împotriva Guvernului Grindeanu a arătat abuzul de putere pe care procurorii doamnei Kovesi l-au înfăptuit. Cu toate aceste evidențe avute la îndemână și cu toată gravitatea situației creată, prin imixtiunea puterii judecătorești, prin DNA, în atribuțiile puterii executive, observ că sunt anumite personaje politice care refuză să accepte realitatea”, arată Băișanu.

Liderul ALDE Suceava susține că președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, cea care spera în 2011 „ca în țară să existe un viitor Traian Băsescu, adică să ajungă președintele României”, se pare că nu a înțeles gravitatea acțiunii DNA împotriva Guvernului Grindeanu.

„Intervenția domniei sale de astăzi, prin care spune că a solicita demisia șefei DNA e un act iresponsabil mi-a lăsat un gust amar. În mod normal, după o decizie care constată încălcarea separației puterilor în stat, ar fi trebuit să urmeze demisia de onoare a șefului instituției în cauză. Declarația doamnei Turcan mi-a adus aminte de perioada anilor ’50 – ’60, atunci când activiștii comuniști se bucurau de orice om care ajungea la puşcărie şi căruia drepturile şi libertăţile fundamentale i-au fost încălcate. Acesta este modelul pe care PNL îl vrea reinventat în România? În care să ne întoarcem treptat la atmosfera de frică și de teroare care a domnit în acea perioadă, atunci când așa-zisa justiție era înfăptuită de securitate împreună cu procuratura? Doamna Turcan a arătat încă o dată că a rămas ancorată în sistemul pe care l-a slujit sub patronajul lui Traian Băsescu. Afirmațiile vremelnicei șefe a PNL confirmă, dacă mai era nevoie, dispariția oricărei urme de liberalism din acest partid. A fi liberal înseamnă a sancționa abuzurile, nu a le aplauda cu toată forța”, a adăugat Alexandru Băișanu.

El s-a întrebat ce speranțe poate să aibă de la Raluca Turcan să priceapă însemnătatea deciziei CCR, dacă un fost ministru al Justiției și cel care a coordonat realizarea Codurilor Penale, Cătălin Predoiu, nu înțelege aceste lucruri.

„Rar mi-a fost dat să văd cum un fost ministru al Justiției se poate face de râs într-o asemenea măsură ca domnul Predoiu, cel care a demonstrat unei țări întregi că nu cunoaște chestiuni elementare ce țin de separația puterilor în stat. Pentru domnul Predoiu, decizia CCR nu e corectă pentru că nu ar exista un conflict instituțional între Ministerul Public (reprezentat de DNA) și Guvern, deoarece, potrivit fostului ministru al Justiției, Ministerul Public este parte a puterii executive. Este jenantă o astfel de declarație din partea lui Cătălin Predoiu, cel care se visa prim-ministru și pe care PNL l-a desemnat să coordoneze o lege de punere în acord a deciziilor CCR cu Codurile Penale. Constituția României prevede foarte clar statutul, rolul și atribuțiile Ministerului Public. Astfel, Ministerul Public este încadrat la TITLUL III – Autorităţile publice în Capitolul VI din Constituția României, intitulat Autoritatea judecătorească, la Secțiunea a 2-a, prima secțiune fiind Instanțele Judecătorești”, explică Băișanu.

El a mai arătat că PNL se face de râs pe zi ce trece, iar prin intervențiile liderilor actuali ai acestui partid se demonstrează atașamentul lor față de instituțiile de forță și încurajarea abuzurilor în România.

„Mă întreb dacă vechii membri ai PNL și simpatizanții acestei formațiuni împărtășesc opiniile exprimate de președintele interimar Raluca Turcan și de domnul Predoiu și dacă au abdicat cu totul de la valorile și principiile liberale.  Cred că este momentul să fie regândită și reorganizată Direcția Națională Anticorupție, la fel de bine cum se impune și o clarificare a competențelor acesteia”, a conchis Băișanu.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de