Noi proceduri minim-invazive de drenaj biliar sau drenaje de colecţie vor putea fi efectuate şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava


Intră acum și în grupul de

Primul workshop non vascular despre drenajul biliar extern percutan şi puncţia/biopsia hepatică s-a desfăşurat, marţi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în organizarea Departamentului Angiograf al unităţii spitaliceşti sucevene.

Medicul radiolog intervenţionist sucevean Mihai Creţeanu a declarat, marţi, pentru NewsBucovina, că organizarea acestui workshop permite deschiderea unor “noi orizonturi de radiologie intervenţională non vasculară” la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, prin efectuarea unor proceduri noi, care nu au mai fost făcute până acum.

“E o bucurie şi o onoare să îl avem aici pe domnul doctor Mugur Grasu, care face acest tip de proceduri la Institutul Clinic Fundeni şi începând de astăzi putem face şi la Suceava procedurile de drenaj hepatic, de puncţii/biopsie, de chemoembolizare. Sunt proceduri care se fac prin Programul de Radiologie Intervenţională, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, pacientul nu plăteşte şi nu mai trebuie să meargă până la Bucureşti”, a spus medicul Mihai Creţeanu.

El a precizat că la acest eveniment au participat medicii care intră în contact direct pentru prima dată cu pacientul şi cei care pot să recomande astfel de proceduri.

“Ei sunt cei care pun diagnosticul, noi suntem cei care îi ajutăm în tratament. Aceste tipuri de intervenţii sunt indicate la pacienţii cu icter mecanic, care nu au altă soluţie terapeutică chirurgicală, singura variantă rămânând procedurile minim invazive, pentru a le prelungi viaţa. Sunt nişte proceduri paliative, nu sunt terapeutice sută la sută, însă se evită deplasarea pacienţilor în alte centre, putând fi efectuate la Suceava aceste proceduri”, a explicat medicul sucevean.

La rândul său, invitatul evenimentului organizat la Suceava, medicul primar radiodiagnostic Mugur Grasu, de la Institutul Clinic Fundeni, a declarat pentru NewsBucovina că efectuarea unor astfel de proceduri în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava este “esenţială” pentru a asigura o calitate ridicată a asistenţei medicale.

„Sunt o serie de pacienţi la care, prin aceste tehnici minim invazive, se obţin nişte rezultate spectaculoase, pacienţii nu mai ajung să fie operaţi şi se evită astfel intervenţia chirurgicală, iar în unele situaţii calitatea vieţii este crescută. Drenajul biliar este efectuat la pacienţii care au un sindrom icteric, practic la pacienţii care se îngălbenesc din cauza unui blocaj al căilor biliare. Celelalte drenaje, precum drenajele de colecţie sau drenajele de abcese, necesită proceduri minim invazive prin care, cu ajutorul unui instrumentar performant special, sub ghidaj computer tomografic sau echografic, se poate puncţiona şi evacua puroiul dintr-un abces care se dezvoltă în ficat. De asemenea, uneori pot să apară după intervenţii chirurgicale laborioase o serie de acumulări de fluide în corp, în abdomen, şi în aceste situaţii, cu ajutorul acestui tip de procedură a drenajului, se pot evacua şi automat pacientul nu mai trebuie operat încă o dată”, a explicat medicul radiolog intervenţionist Mugur Grasu.

El a spus că o altă procedură care se poate efectua sub ghidaj echografic sau computer tomografic este biopsia, cu ajutorul căreia se poate recolta un fragment foarte mic de ţesut, pentru a permite medicului să pună un diagnostic foarte corect, astfel încât să se poată institui un tratament ţintit, personalizat, pentru fiecare pacient.

“Aceste biopsii se pot efectua în cazul unor tumori pulmonare, a unor tumori hepatice sau a unor alte tumori abdominale”, a precizat medicul Mugur Grasu.

Referindu-se la etapele pe care trebuie să le parcurgă un pacient până la efectuarea acestor tipuri de proceduri, medicul Mugur Grasu a spus că după ce bolnavul este internat, evaluat şi i se recoltează analizele uzuale, inclusiv probele de coagulare, acesta este dirijat către Serviciul de radiologie.

“În funcţie de complexitatea cazului, cu ajutorul echografului sau a computer tomografului, în cazul unui abces hepatic se reperează zona în care s-a dezvoltat abcesul, apoi se efectuează o incizie de câţiva milimetri pe piele şi se realizează o anestezie locală. Pacientul este tot timpul conştient, discută cu medicul, care îi explică permanent ce se întâmplă, iar ulterior, folosind imaginile, cu ajutorul unui ac mai gros, se introduce un cateter în abcesul respectiv. Se evacuează abcesul, se pot recolta probe biologice, astfel încât pacientul să primească un tratament ţintit pentru infecţia care a produs acel abces. În cursul aceleiaşi zile, pacientul se poate externa, urmând să fie monitorizat. Aşadar, nu necesită decât o internare de scurtă durată şi pacientul poate să-şi continue activitatea zilnică”, a subliniat dr.Grasu.

El a arătat că această procedură este una dintre cele mai vechi proceduri de radiologie intervenţională, care se efectuează de foarte mulţi ani în ţara noastră, menţionând că procedura de drenaj durează maximum o jumătate de oră.

Medicul radiolog intervenţionist Mugur Grasu a precizat că SJU Suceava dispune de toată aparatura de care este nevoie şi că va avea şi materialele necesare pentru efectuarea acestor tipuri de proceduri, iar medicul Mihai Creţeanu este pregătit pentru a face astfel de proceduri în SJU Suceava.

Dr. Mugur Grasu a subliniat că în cadrul workshop-ului de la Suceava s-a prezentat medicilor gastroenterologi, chirurgilor generalişti, medicilor internişti şi oncologilor, posibilitatea efectuării acestor proceduri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, astfel încât aceştia să ştie că pacienţii pot fi trataţi în acest spital “cu aceeaşi performanţă ca în oricare alt spital din lume”.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de