Intră acum și în grupul de
În 5 gradinite din comunitatile poloneze din judetul Suceava – Poiana Micului, Solonetul Nou, Cacica, Moara, Ilisesti-gara – si în alte 3 gradinite din judet – GPP Nr.2 „Aschiuta” Suceava, GPN Nr.12 „Tandarica” Suceava, GPP Nr.2 „Casuta piticilor” Gura Humorului, precum si la Grupul Scolar „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, clasa cu predare în limba polona, pâna pe data de 16 mai se vor desfasura activitati în cadrul Proiectului international „Copiii Bucovinei”.
Potrivit ISJ Suceava, activitatile vor fi sustinute de membrii delegatiei poloneze – 6 formatoare nationale si un inspector scolar, la grupele cu copii poloni din judet, la care vor participa si educatoarele din aceste gradinite. La solicitarea acestei delegatii, au fost incluse si alte unitati de învatamânt din judet, în care se desfasoara activitati de pregatire a copiilor pe filiera vocationala si în care se însusesc si limbi straine – engleza, franceza, germana.
Astfel, activitatile au fost stabilite în perioada 14-18 aprilie, când o delegatie alcatuita din presedintele si un reprezentant al Uniunii Polonilor din România, deputatul Ghervazen Longher si Stanislawa Iachimovschi, inspectorul pentru minoritati, Manuela David si inspectorul pentru învatamânt prescolar, Daniela Raileanu, a fost invitata sa efectueze o vizita pregatitoare în Polonia.
Proiectul a fost initiat în anul 2001 de fostul Consul al Poloniei în România – Marian Boris Sekala – si finantat de Senatul Polonez. În anul 2008, tot la aceeasi initiativa, a lui Boris Secawa, Senatul Polonez a aprobat continuarea si finantarea proiectului pentru componenta educatie prescolara în comunitatile de poloni din România.
În prima etapa a derularii proiectului, 2001 – 2007, acesta a contribuit la asigurarea unui ambient educational adecvat în scolile cu poloni, dotarea acestora cu resurse educationale adecvate desfasurarii unui proces de învatamânt de calitate, a facilitat îmbunatatirea accesului la educatie al tuturor copiilor si elevilor polonezi din comunitatile din judet, însusirea, în acelasi timp, a limbii polone literare, dar si a limbii române corecte si îmbunatatirea si diversificarea practicilor educationale de catre cadrele didactice din acele scoli.
În etapa a II-a, proiectul urmareste însusirea limbii polone literare de catre copiii prescolari pe baza unor metode specifice, experimentate si recunoscute la nivel national în Polonia si îmbunatatirea si diversificarea practicilor educationale specifice educatiei prescolare, având la baza metode active.
Activitatile vor fi sustinute de formatoarele poloneze, care vor utiliza resurse special create si care, dupa desfasurarea lor, vor ramâne în gradinitele din judet.
De asemenea, se intentioneaza extinderea colaborarii dintre gradinite din judetul Suceava si gradinite din Polonia, spre componente care vor fi discutate în cadrul acestei etape.
Întâlnirea finala în cadrul proiectului va avea loc vineri, 16 mai 2008, la Casa Polona din Suceava, unde va avea loc o masa rotunda, prezentarea activitatilor desfasurate, feed-back, semnarea protocoalelor de colaborare, stabilirea activitatilor viitoare.
Intră acum și în grupul de