Ministrul Sănătăţii Florian Bodog va participa, vineri dimineaţă, la inaugurarea Maternităţii Fălticeni, ce va funcţiona în clădirea unei foste şcoli


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Municipal Fălticeni, medicul Vlad Morariu, a declarat, marţi, pentru NewsBucovina, că la festivitatea de inaugurare a Maternităţii Fălticeni, care va avea loc vineri dimineaţă, a fost invitat să participe ministrul Sănătăţii Florian Bodog.

Morariu a spus că Maternitatea Fălticeni va funcţiona în clădirea unei foste şcoli, iar lucrările de construcţie privind reamenajarea şi recompartimentarea spaţiilor pentru asigurarea circuitelor funcţionale au început în a doua parte a anului 2016, costurile totale, în cuantum de aproximativ 2 milioane de lei, fiind susţinute de la bugetul local.

Managerul Spitalului municipal Fălticeni a precizat că lucrările au vizat şi schimbarea instalaţiilor electrice şi sanitare, instalarea sistemului de furnizare a oxigenului.

El a spus că Maternitatea Fălticeni dispune de mobilier nou, de paturi noi, fiind achiziţionate echipamente noi, respectiv un aparat de resuscitare nou-născuţi şi un aparat de ventilaţie mecanică nou-născuţi, precum şi o masă de operaţie şi o lampă scialitică.

Medicul Vlad Morariu a menţionat că Maternitatea Fălticeni are o capacitate de 57 de paturi, din care 35 de paturi în Compartimentul de Obstetrică-ginecologie, 17 paturi în Compartimentul de Neonatologie şi cinci paturi în Compartimentul ATI.

El a arătat că în maternitate îşi desfăşoară activitatea 80 de persoane, respectiv infirmiere, asistenţi medicali şi medici.

“ Noul spaţiu al Maternităţii Fălticeni este realizat cu respectarea tuturor normativelor în vigoare(ISU, DSP şi Mediu)”, a mai spus managerul Spitalului Municipal Fălticeni, medicul Vlad Morariu.

Morariu a precizat că medicul Irina Iancu este coordonator al  Maternităţii Fălticeni, iar Compartimentul de Neonatologie este condus de medicul Mariana Sigmund, în timp ce Compartimentul ATI din cadrul maternităţii este coordonat de medicul Stanislav Grigoriev.

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman anunţa în februarie anul trecut semnarea contractului de lucrări pentru modernizarea fostului local al Colegiului „Vasile Lovinescu” de pe strada Ion Creangă, în care vor funcţiona temporar cele trei secţii ale Maternităţii Fălticeni.

Cătălin Coman a precizat că după 1990, este prima investiţie într-o nouă unitate medicală care se realizează la Fălticeni, cu fonduri exclusiv de la bugetul local.

„Mă bucur că rezolvăm o mare problemă a Fălticeniului, în acelaşi timp o mare problemă a locuitorilor din zona Fălticeni, având în vedere că sediul maternităţii este retrocedat încă din anul 2008, iar proprietarul, Fundaţia Caritatea, a făcut mai multe demersuri pentru evacuare”, a explicat Coman.

El a arătat că după mutarea celor trei secţii în spitalul nou, clădirea modernizată va rămâne cu destinaţie medicală, pentru două noi secţii ale Spitalului Municipal Fălticeni, de Geriatrie şi Îngrijiri Paliative.

 

Autorităţile locale din Fălticeni au fost somate în urmă cu doi ani să predea unui dezvoltator imobiliar clădirea maternităţii şi terenul aferent, retrocedate în 2009, acestea fiind restituite, în 2008, Fundaţiei Caritatea, iar în cursul anului 2009 au fost predate proprietarului.
Ulterior, municipalitatea şi spitalul au încheiat cu Fundaţia Caritatea un contract de închiriere pe o perioadă de cinci ani, pentru suma de 2.500 de lei lunar.
În 2014 Fundaţia Caritatea a încheiat un contract de asociere cu un dezvoltator imobiliar care a preluat drepturile asupra acestei proprietăţi şi care a somat Primăria să le elibereze în cel mai scurt timp.
Lucrările la noua clădire a spitalului municipal Fălticeni sunt executate în proporţie de 96 la sută, dar urmează să fie făcute noi lucrări de nu au fost prevăzută în proiectul iniţial după ce au apărut modificări legislative în domeniul sanitar şi al ISU.
Clădirea în care funcţionează acum maternitatea a fost luată în evidenţa oraşului în anul 1897, dar probabil este mai veche, iar acel spital era al comunităţii evreieşti şi apare în mai multe documente ca „spital israelit”.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de