Ambulantierii se pregatesc de protest


Intră acum și în grupul de

Conflictul de munca suspendat în decembrie, va fi reluat miercuri de Sindicatele „Urgenta – 112” si „Ambulanta” de la Serviciul Judetean de Ambulanta Suceava (SJA) daca nu le sunt rezolvate problemele financiare. Sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca bugetul alocat de CAS anul acesta  este total insuficient si ca nu li s-au platit sporurile conform Ordonantei de Urgenta 117, potrivit careia angajatii Ambulantei ar fi trebuit sa beneficieze pâna acum de sporuri de 100% din salariul de baza.

Presedintele sindicatului Urgenta 112, Liviu Fodor, a declarat luni, în cadrul unei conferinte de presa, ca ordonanta a aparut în februarie si s-au promis bani retroactiv, dar nu s-au alocat. „La întâlnirea din martie, ministrul Nicolaescu a spus ca s-au gasit solutii concrete si se vor plati. A trecut si Pastele si nu s-a luat nici salariul pe aprilie, nici sporurile. De miercuri începând, personalul medical va redeschide conflictul de munca. Oamenii care vor fi de serviciu vor lucra, iar noi ceilalti vom protesta într-un mod sau altul”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinte de presa, presedintele sindicatului Urgenta 112, Liviu Fodor.  

La conferinta a fost prezent si directorul SJA, dr. Daniel Martiniuc, care a spus ca contractul cu CAS pentru 2008 este „înghetat”, precizând ca nu l-a semnat întrucât este total insuficient. “Nu putem încheia un contract sinucigas, e ca si cum ne-am pune capul sub ghilotina”, a spus dr. Martiniuc. În opinia acestuia, exista doua solutii de rezolvare a situatiei. “Prima solutie ar fi ca bugetul sa ramâna asa cum s-a  stabilit la a doua prenegociere, când CAS a acceptat sa dea  12,5 miliarde lei pe luna, pâna la sfârsitul lui iulie. A doua propunere este ca din cele 11 miliarde pe care CAS ni le datoreaza, reprezentând contravaloarea  serviciilor medicale prestate anul trecut peste contract, sa ni le dea defalcat, pe trimestru. Astfel, am avea circa 12 miliarde lunar pâna la rectificativul bugetului”, a mentionat Daniel Martiniuc.  

Reamintim ca SJA a primit pe acest an un buget de circa 72 miliarde lei vechi fata de 137,7 cât a solicitat. Directorul SJA a precizat ca, desi judetul Suceava este al doilea ca marime din tara si al saptelea ca numar de locuitori, ca finantare se afla pe locul 20. „Presiunile financiare la care suntem supusi au repercursiuni asupra managementului si a calitatii serviciilor medicale de urgenta”, a mai afirmat seful SJA Suceava, acuzând si modul “discriminatoriu” în care sunt finantate serviciile de urgenta prespitaliceasca, “în functie de sprijinul si simpatia de care se bucura la CNAS casele judetene”. 


Intră acum și în grupul de