Gheorghiu(CCI): Nu resimțim un boom economic în România anului 2017 care să justifice creșterile salariale și există temerea creșterii taxelor și impozitelor


Intră acum și în grupul de

Președintele executiv al Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Suceava, Lucian Gheorghiu, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că atât creșterea salariului minim pe economie cât și preconizatele creșteri salariale din sectorul bugetar nu par să se bazeze pe o creștere economică sustenabilă.

„Eu am manifestat anumite rezerve pe baza experienței anterioare. Modificările fiscale pe de o parte, ceea ce însemnă sustenabilitate și ceea ce se întâmplă în economie acum. Nu resimțim un boom economic în România anului 2017 în primul semestru astfel încât să spunem că la sfârșitul anului vom fi unul dintre dragonii estului”, a spus președintele executiv al CCI Suceava.

El a arătat că mediul privat nu a resimțit că majorarea salariului minim vine ca o majorare a ceea ce s-a întâmplat relevant în economie și că nu a existat o asemenea corelare, menționând că majorarea  salariului minim pe economie presupune ca și celelelte linii de salarizare dintr-o organizație sau firmă să fie corelate.

„Este un efect de domino și nu s-a perceput ca o creștere a contextului general economic”, a spus Gheorghiu.

El a menționat că inclusiv legea salarizării unice are un impact indirect asupra firmelor, mai ales că firmele au diferite problematici legate de personal, de la migrație până la identificarea unui personal calificat, situație în care tentația unui loc de muncă la stat, plătit mult mai bine, este mult mai convenabilă pentru orice angajat.
„Corelarea unui salariu la stat cu criteriile de performanță care trebuie să existe într-o firmă privată sunt diferite.Mediul privat privește cu reticență sustenabilitatea acestor majorări salariale”, a spus Gheorghiu.
El a mai declarat că majorarea salariilor bugetarilor este bazată de anumite încasări estimate la bugetul de stat și trebuie văzut dacă acestea se realizează.

„Această creștere a salariilor în mediul bugetar se bazează pe un anumit buget estimat încă de la începutul anului. Suntem la mijlocul unui an fiscal și aceste majorări salariale se bazează pe un buget estimat inițial. Dacă acest buget nu va fi îndestulat cu sumele previzionate, chiar dacă avem acum de la statistică un anumit procent de creștere economică, peste așteptări, trebuie să vedem dacă acest buget și această creștere economică vor putea compensa bugetul alocat pentru majorarea salarială. În caz contrar mediul privat se poate aștepta la alte creșteri de impozite și taxe”, a spus Gheorghiu.

Președintele executiv al CCI Suceava a mai explicat în emisiune că premisele creșterii economice se bazează pe un consum dezvoltat, dar că această creștere nu poate fi susținută numai din acest consum, ci trebuie susținută și din atragere de fonduri europene și alte intrări în economie care să garanteze o dezvoltare și un buget echilibrat.

„În momentul de față nu sesizăm acele pârghii și acele motoare de creștere economică viabilă”, a spus Gheorghiu care a mai arătat că la prognoză bună a statisticii se încearcă să afle de unde vine această creștere și că deocamdată nu este foarte clar, dar că se bănuiește că ar fi din activitatea industrială ceea ce se va vedea în datele de la sfârșitul acestui an.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de