ASP explica de ce a propus sanctionarea sefului interimar al Spitalului Judetean


Intră acum și în grupul de

În cazul femeii din Calugareni- Suceava, care a stat decedata aproximativ 10 ore în salonul de la sectia de Pneumoftiziologie a Spitalului Judetean Suceava, unde se aflau alte 9 paciente, dupa care a fost transportata la Serviciul de Anatomie Patologica (morga) cu o masina „de ocazie”, ASP Suceava a solicitat Ministerului Sanatatii sanctionarea cu avertisment a directorului interimar al unitatii spitalicesti, Doina Elena Ganea. Presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Suceava, Cristian Irimie, a precizat joi, în cadrul unei conferinte de presa, ca directorul spitalului nu avea cum sa prevada ceea ce s-a întâmplat, iar vina apartine sefului de sectie. Departamentul de Anatomie Patologica a transmis o adresa în luna decembrie 2007 catre toti sefii de sectie cu privire la organizarea, depozitarea si transportul cadavrelor. Potrivit legii, ar trebui sa existe o camera unde trupurile sa fie tinute timp de doua ore pâna sa fie transportate la morga, transportul trebuie facut de brancardierul sectiei însotit de asistenta, iar decesul trebuie constatat de medic imediat, la patul pacientului, dar niciuna din aceste conditii nu au fost îndeplinite.

În replica, seful ASP Suceava, Odette Nicolae, a precizat ca adresa respectiva nu este nicidecum un protocol privind transportul bolnavilor decedati din sectiile „spitalului vechi” catre morga spitalului. „Aceasta adresa are anexat, în copie, un extras din Normele de aplicare a Legii 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre în vederea transplantului si nicidecum proceduri clare pentru sectiile, serviciile si personalul implicat. Lipsa acestui protocol reprezinta o deficienta de ordin administrativ, dar nu numai a doamnnei dr. Doina Motan Ganea , în prezent manager interimar, ci si a celorlalti manageri/directori care au ocupat anterior aceasta functie, pentru ca aflam acum cu stupoare ca aceasta situatie treneaza de cca 20 de ani . În plus, nici sefii sectiilor din „spitalul vechi” nu au facut demersuri concrete catre conducerea spitalului pentru stabilirea unor masuri organizatorice clare. Protocolul la care am facut referire mai sus a fost încheiat abia acum, dupa propunerea de sanctionare a managerului de spital, transmisa de catre conducerea ASP Suceava Ministerului Sanatatii Publice. Apreciem ca propunerea de sanctionare nu a fost nici pompieristica, nici hei-rup-ista, nici populista si nici propusa sub imperiul fricii de reactia presei”, precizeaza Odette Nicolae.  

Aceasta a mai precizat ca, în urma aparitiei unor elemente noi, ASP Suceava  a reluat, în perioada 21-24/05/2008, analiza incidentului înregistrat în Sectia de Pneumologie I a Spitalului Judetean în noaptea de 14/15/05/2008, constatând ca infirmiera sanctionata nu a avut nicio vina, atât timp cât protocolul mentionat lipsea si nu avea stipulata nici în fisa postului nicio atributie privind transportul decedatilor din sectie catre morga spitalului.

Seful ASP Suceava, mai mentioneaza ca, si în lipsa acelui protocol, acest incident s-ar fi putut evita daca medicul de garda, în calitate de coordonator al întregii activitati din sectiile pentru care asigura garda, precum si asistentele de serviciu, ar fi comunicat între ei si daca ar fi colaborat cu medicul de garda din UPU.

Persoanele care au fost de serviciu în acea noapte sunt medicul Claudia Bîlha, pentru care comisia de disciplina a Spitalului Judetean a decis suspendarea contractului de munca pentru 10 zile lucratoare, la fel ca si în cazurile asistentelor Gabriela Carmen Popovici si Angelica Turcan, asistenta Rozalia Darie a primit un avertisment scris, iar infirmierei Elena Capra i s-a redus salariul de baza cu 5 la suta pe o luna de zile.

Odette Nicolae mai spune ca eventuale erori de alta natura facute de medicul de garda si cele doua asistente aflate în tura de noapte fac obiectul cercetarilor în curs de desfasurare la Colegiul Judetean al Medicilor Suceava si la Ordinul Asistentilor Medicali si al Moaselor Suceava.


Intră acum și în grupul de