„Suceava poate sa devina o capitala a invatarii” crede ministrul Educatiei, Cristian Adomintei


Intră acum și în grupul de

Oficialitati locale si judetene, academicieni, rectori, prorectori, decani si profesori universitari din universitati din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Baia Mare, Alba Iulia, Galati, Constanta, Ploiesti, Brasov, din Franta, Belgia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova si Ucraina, personalitati ale vietii culturale pe plan local si national si studenti au dorit sa fie prezenti vineri, la ceremonia  de celebrare a celor 45 de ani de învatamânt superior sucevean. Rectorul Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava , prof. univ. dr. Adrian Graur, a “rasfoit” pentru oaspeti “albumul familiei academice sucevene”, pentru a rememora “un drum al efortului, sperantelor si încrederii în oameni”. Rectorul sucevean a parcurs  în prezentarea etapele de dezvoltare a învatamântului sucevean, care a început în 1963 în cladirea Colegiului National “Petru Rares” de astazi, ca Institut pedagogic cu 3 facultati, câtiva profesori si studenti, a parcurs o perioada de înflorire a învatamântului tehnic, trecând cu dificultate dar cu hotarâre peste “politica anilor 80”, când  facultatile umaniste au intrat în lichidare, ajungând la realizarile zilei de astazi si la proiectele celor de mâine.

Adrian Graur nu a omis sa aminteasca de faptul ca s-au primit 30 de ha pentru campusul II, care se va realiza la 4 km distanta de campusul I, si de intentia ca alaturi de cele 9 facultati existente acum sa se înfiinteze cele de arte, medicina, arhitectura si constructii.

Legat de acest campus, pentru care ar fi necesari mii de miliarde de lei vechi, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, prezent la Suceava, a declarat ca el reprezinta “pariul pe care universitatea îl va câstiga cu viitorul. “Ministerul sustine suta la suta realizarea acestui campus II, acesta e si motivul vizitei mele la Suceava, sa reamintesc primarului, prefectului, ca acest campus II este viitorul orasului”.  

“Crezul meu personal, împartasit si de colegii mei din minister, este ca Universitatea “Stefan cel Mare” este viitorul acestui oras”, a declarat ministerul Educatiei Cristian Adomnitei, vineri, în Auditoriumul “Joseph Schmidt”  universitatii sucevene. “Nu-mi vad orasul de bastina ca fiind o capitala economica sau a serviciilor, si atunci te gândesti ce poate sa aduca un plus de valoare. Este evident, pentru mine cel putin, ca universitatea va aduce un plus de valoare. Daca nu investim în universitate, de fapt, nu investim în oras. Suceava  poate sa devina o capitala a învatarii”, a spus ministrul Adomnitei.

Despre importanta unui centru universitar pentru comunitate a vorbit si presedinta Consiliului National al Rectorilor, Ecaterina Teodorescu. „Universitatea a crescut frumos, temeinic, pentru ca doar temeinicia cu care ati stiut sa va dezvoltati va da speranta pentru ziua de mâine, sa obtineti un loc binemeritat în comunitatea academica româneasca. Pentru Suceava de azi universitatea este Cetatea de Scaun, cu tot ce a însemnat aceasta în istoria neamului românesc” a afirmat Ecaterina Andronescu, oferind universitatii diploma de excelenta “ca omagiu adus generatiilor de profesori si studenti care prin vocatie si performanta au dat sens celor 45 de ani de munca permanenta”.  

În cadrul aceluiasi eveniment academicianul Mihai Cimpoi din Republica Moldova a primit însemnele titlului Doctor Honoris Causa al universitatii sucevene. La rândul sau, acad. Cimpoi a tinut sa vorbeasca despre aportul universitatii la construirea unui “centru cultural românesc” si de “importanta valorica” a zonei a zonei noastre, accentuând pe ideea ca “întreaga cultura româneasca a fost pro-europeana si europeana”.  

Dupa festivitatea din Auditorium, a fost inaugurat laboratorul de compatibilitate electromagnetica de la Facultatea de Inginerie Mecanica, iar apoi ministrul Adomnitei a taiat panglica inaugurala a corpului E al universitatii, care a fost dat în functiune dupa câteva luni de întârziere cauzata de “încetineala” cu care a lucrat constructorul, dupa cum a spus rectorul.

Începuta înca din 1994, cladirea programata a functiona drept Centru de perfectionare a fost preluata de universitate în 2000, în 2006 începând lucrarile. Investitia se ridica la circa 300 miliarde lei vechi, are 4 etaje si este dotata la cheie. La demisol se afla laboratoare si un depozit foarte mare de carte, “inspirat” de cel existent la Universitatea Versailles, parterul cuprinde decanatele facultatilor de Inginerie alimentara, Istorie-Geografie si Silvicultura, iar la etaje sunt amfiteatre, sali de seminar si laboratoare. 


Intră acum și în grupul de