Peste 30.000 de apeluri de urgență la dispeceratul comun ISU-Ambulanța Suceava în primele șase luni ale acestui an


Intră acum și în grupul de

Un număr de peste 30.000 de apeluri de urgență au fost gestionate în primele șase lui de dispeceratul comun ISU-Serviciul de Ambulnață Județean Suceava, potrivit unui raport al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava prezentat, joi, în ședința organizată la Prefectura Suceava.

Potrivit sursei citate, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au gestionat 30.808 apeluri de urgenţă, parte din aceste apeluri fiind gestionate în conferinţă cu IPJ şi IJJ Suceava, după caz.

În aceeași perioadă ANMH şi INMH a comunicat prin structurile specializate 268 mesaje de informare, avertizare şi atenţionare meteorologice şi hidrologice cod galben și cod portocaliu, iar pentru o informare rapidă şi corectă a autorităţilor locale şi instituţiile care asigură funcţii de sprijin, dar şi a populaţiei s-a impus transmiterea a 44.924 mesaje din care 10.038  mesaje de informare către mass-media.

CJSU Suceava arată că în urma primirii atenţionărilor şi avertizărilor hidrometeorologice, la ordinul prefectului, Centrul de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei s-a activat de 13 ori pentru adoptarea măsurilor ce se impuneau și coordonarea forțelor de intervenție.

Toate intervenţiile au fost sprijinite în funcţie de riscul manifestat, de instituţiile abilitate din cadrul CJSU şi de către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, cu forţe şi mijloace în teren, se menționează în raport.

Totodată, se precizează că în data de 6 ianuarie a fost activat, cu aprobarea prefectului, Planul Roşu de intervenţie, în cazul accidentului cu victime multiple produs pe DN 2, la ieşirea din Suceava spre Siret.

În primele șase luni inundațiile au afectat un număr de 56 de localităţi din 27 unităţi administrativ teritoriale şi un ocol silvic, respectiv Vatra Dornei, Buneşti, Stulpicani, Capu Câmpului, Ostra, Drăgoieşti, Vama, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Bălăceana, Bălcăuţi, Berchişeşti, Dărmăneşti, Drăguşeni, Forăşti, Fântânele, Grămeşti, Izvoarele Sucevei, Moldoviţa, Pârteştii de Jos, Slatina, Straja, Stulpicani, Ulma, Vereşti, Zamostea şi Ocolul Silvic Falcău.

Totodată, forțele de intervenție au acționat pentru limitarea pagubelor provocate de vijelii și furtuni, dar și de înzăpeziri și viscol, sau de ghețurile formate pe cursurile de apă.

Conform CJSU Suceava, în primul semestru al acestui an au fost constituite 26 comisii mixte pentru inventarierea pagubelor produse ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, iar în urma centralizării datelor cuprinse în documentele de evaluare, rezultă o valoare a pagubelor de aproximativ 6,798.906 milioane de lei, fiind afectate 10 gospodării, 8 locuinţe, 6 anexe şi 24 curţi, un solar, reţea stradală, porțiuni de drumuri comunale, județene sau forestiere, poduri și podețe, apărări de maluri, dar și terenuri agricole. (N.B.)


Intră acum și în grupul de