Două aparate care permit stabilirea alcoolemiei șoferilor, fără a mai fi nevoie de recoltarea probelor de sânge, zac nefolosite în dulapurile Poliției Suceava


Intră acum și în grupul de

Două aparate care permit stabilirea alcoolemiei șoferilor, fără a mai fi nevoie de recoltarea probelor de sânge, zac nefolosite în dulapurile Poliției Suceava de mai bine de un an și jumătate.

Inspectorul principal de poliție Gabriel Apopei, împuternicit șef al Serviciului Rutier Suceava, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, faptul că Inspectoratul General al Poliţiei Române a dotat în urmă cu aproximativ un an și jumătate Poliția Suceava cu două etilometre, dar care nu pot fi folosite din cauza legislației.

„Nu pot fi folosite deoarece legislația nu ne permite. Avem două astfel de aparate. Așteptăm să se modifice legislația. În contextul actual, infracțiunea subzistă doar prin recoltare de probe biologice”, a spus Gabriel Apopei.

El a precizat că etilometrul reprezintă un mijloc tehnic omologat și certificat, iar etilotestul este doar certificat, nu și verificat metrologic, cele două dispozitive verificând alcoolemia în aerul expirat.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, a declarat faptul că etilometrul are valoare în instanță de a proba alcoolemia șoferilor.

„Etilometrul ar permite ca infractorul sau contravenientul să nu mai fie dus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor de sânge, având valoare în instanță de a proba alcoolemia respectivului conducător auto. Legislația penală română prevede probarea alcoolemiei doar prin probele biologice de sânge”, a spus Epureanu.

De menționat este faptul că dacă legislația ar permite folosirea etilometrului în locul etilotestului s-ar face economii importante la bugetul Poliției Române pentru că Ministerul nu ar mai plăti probele biologice.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de