Flutur vrea unitate politică pentru pregătirea sărbătoririi Centenarului Unirii: Să ajungem la unitate măcar în al 12-lea ceas și să lase fiecare orgoliile deoparte ca să rămână în urma noastră ceva


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, miercuri, după reunirea în prima ședință a grupului județean de lucru pentru Programul Centenar că ar trebui unitate politică pentru a rămâne ceva în urma acestui eveniment.

Flutur a spus după ședință că s-a convenit ca, chiar dacă în ședințe se discută în contradictoriu, la final să existe un mesaj unitar.

„Am convenit să discutăm în ședință chiar și contradictoriu, dar să ieșim cu un limbaj comun de unitate pentru că sărbătorind certându-ne 100 de ani de la Marea Unire sau bălăcărindu-ne prin presă nu știu ce va crede populația. Noi trebuie să ajungem la unitate măcar în al 12-lea ceas și să lase fiecare orgoliile deoparte ca să rămână în urma noastră ceva. 2018 nu este an electoral și poate și asta va face să fim mai blânzi cu disputele electorale și să fim mai uniți pentru interesul zonei”, a spus Flutur.

 

El a anunțat că în prima ședință s-a convenit că va trebui să fie organizate evenimente la care să fie invitată conducerea statului român, președintele României, primul ministru și alți demnitari în condițiile în care Suceava este unul dintre cele trei orașe unde se va sărbători Marea Unire după București și Alba Iulia.

Totodată, grupul de lucru a stabilit ca din fonduri proprii să fie realizată Sala Unirii care va fi amenajată în curtea interioară a Palatului Administrativ, dar și un ansamblul statuar  în parteneriat cu Primăria Suceava și care ar urma să fie amplasat în zona Palatului Administrativ.

În ședință s-a mai convenit să fie realizate și proiecte de infrastructură mari, mai ales că Unirea Bucovinei cu Țara a fost făcută în baza unor acorduri și că trebuie ca și drumul care leagă Suceava de București trebuie modernizat, fie prin reabilitarea E 85, dar și prin începerea lucrărilor la drumul expres Suceava-București, ori prin începerea lucrărilor la autostrada A 8 care să lege Moldova de Europa.

Flutur speră ca în 2018 să fie realizată cadastrarea județului Suceava, să fie modernizată Vama Siret, reabilitată gara Ițcani.

Președintele CJ Suceava a mai spus că va implica și primăriile din județ în aceste acțiuni pregătitoare Centenarului și le-a recomandat primarilor să stabilească la rândul lor calendare cu evenimente.

” Dorim să netezim psihologic dacă mai este nevoie și calea asta între Suceava și Fălticeni că tot se discută despre Bucovina și Regat și măcar la 100 de ani trebuie să facem un efort fiecare să trecem peste aceste momente”, a spus Gheorghe Flutur.

Între proiectele de marcare a Centenarului Unirii se numără și un film documentar despre unirea Bucovinei cu țara, o medalie care va fi acordată în cinstea Centenarului Marii Uniri, plăcuțe la intrările în județ care să marcheze evenimentul, cărți, albume, broșuri.

Totodată, cei care împlinesc anul viitor 100 de ani vor fi sărbătoriți „aparte”, a spus Flutur, care a mai arătat că va solicita primăriilor să identifice cimitirele rămase în paragină și să refacă mormintele eroilor și a personalităților.

 


Intră acum și în grupul de