Primariile din municipii si orase trebuie sa isi faca publice registrele cu inventarierea spatiilor verzi


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Suceava a efectuat un control la primariile din municipiile si orasele mai mari din judetul Suceava, privind punerea în practica si respectarea prevederilor Legii 24/2007 de reglementare si administrare a spatiilor verzi din zonele urbane. Comisarul-sef al Garzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim,  a declarat luni, în cadrul unei conferinte de presa, ca data de 1 ianuarie a fost termenul final pentru inventarierea spatiilor verzi. „Realizarea acestor registre cu inventare intra în obligatia autoritatilor locale, dar exista un impediment. Regulamentul si normele tehnice pentru întocmirea registrelor trebuiau sa fie realizate în termen de 60 de zile de catre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului, pentru ca registrele vor deveni componente a PUG-urilor localitatilor, dar aceste norme nu au fost publicate înca. În aceste conditii, registrele au fost facute de fiecare primarie cum a crezut de cuviinta”, a declarat Constantin Harasim, adaugând ca pâna în anul 2010, municipiile si orasele trebuie sa detina 20mp de spatiu verde/ locuitor, iar pâna în anul 2013, suprafata trebuie sa ajunga la 26 mp/ locuitor.

În urma verificarilor, cea mai mare suprafata de spatii verzi, de 45 hectare, se înregistreaza în municipiul Vatra Dornei, fiecaruia din cei cca 18.000 de locuitori revenindu-i 41,66 mp.

„În municipiul Suceava, unde exista o populatie de 106.397 locuitori, avem 22,31 mp de spatii verzi pe locuitor. Conform registrului, din totalul  de 237,4 ha, 112 ha spatii verzi – ceea ce reprezinta un procent de 42 la suta, este versantul NV- Zamca, teren afectat de alunecari”, a spus comisarul-sef de mediu. Acesta a precizat ca cel mai mare parc din municipiul resedinta de judet este zona dendrologica „Sipote” cu 63 ha.

La Gura Humorului, cu o populatie de 15.580, a fost inventariata o suprafata totala de 32,21 ha spatii verzi, din care cea mai mare întindere, de 24,01 ha o reprezinta parcul Arinis. Aici spatul verde pe locuitor este de 20,67 mp.

La Siret, unde numarul locuitorilor este de 9.484, s-a identificat 19,6 ha spatii verzi, din care cea mai mare suprafata, de 12 ha o reprezinta Gradina Publica Siret, fiecarui cetatean revenindu-i 20 mp.

Municipiul Radauti are o suprafata de 47,9 ha spatiu verde, din care 26 ha apartine Hipodromului „Bogdan Voda”. Fiecarui din cei 27.700  de radauteni revenindu-i 16,7 mp.

Autoritatile din municipiul Falticeni au inventariat 33,56 hectare de spatii verzi, astfel ca la o populatie de cca 30.000 locuitori, astfel ca fiecarui locuitor îi revine 11,1 mp.

Registrul municipiului Câmpulung Moldovenesc, a carei populatie este de 20.143, cuprinde o suprafata de 28,14 ha spatii verzi, astfel pe cap de locuitor este repartizata o suprafata de 13,97 mp. „Municipiul Câmpulung deruleaza un program etapizat de completare a spatiilor verzi cu înca 24,23 ha”, a mai mentionat Constantin Harasim.

 

Acesta a mai precizat ca primariile au obligatia de a face publice aceste registre pentru a putea fi consultate. „Administratiile trebuie sa faca publice aceste registre, întrucât exista posibilitatea ca o parte din aceste suprafete de spatii verzi sa fie omise de la declarare, iar altele sa nu fie înregistrate în mod voit”, a conchis seful Garzii de Mediu Suceava.

      


Intră acum și în grupul de