Societatea Culturala “Stefan cel Mare” si-a desemnat premiantii anului 2007


Intră acum și în grupul de

Jurnalistul si scriitorul Vasile Tarâteanu de la Cernauti a primit titlul de “Omul anului 2007” si Crucea de Aur “Stefan cel Mare” din partea Societatii Culturale “Stefan cel Mare” – Bucovina, la sfârsitul saptamânii trecute, în cadrul festivitatii de decernare a premiilor societatii pe anul trecut. Vizibil emotionat atât de atmosfera de la festivitate, cât si de discursul altei personalitati premiate în acelasi cadru, scriitorul Eugen Dimitriu, dupa cum a marturisit chiar Vasile Tarâteanu,  acesta a trecut în revista, pe rând, motivele pentru care organizatorii s-ar fi  gândit sa-i acorde acest titlu: “Poate pentru activitatea mea de presedinte a Fundatiei “Casa limbii române”, sau pentru activitatea de jurnalist care a fondat 4 publicatii, poate pentru aceea de consilier regional si pentru demersurile politice facute în apararea limbii române, poate pentru cea de autor a 16 carti”.

Vasile Tarâteanu a mai spus în finalul cuvântului sau, dar înainte de a citi o emotionanta poezie dedicata mamei sale, ca “sunt o mâna de român, care ma straduiesc sa ramân român pâna la sfârsitul vietii. Pentru ca nu pot fi nici înstrainat, nici vândut, nici cumparat”.

Presedintele executiv al Societatii  Culturale “Stefan cel Mare” – Bucovina, dr. Mugur Andronic, a precizat ca la aceasta a VI-a editie, premiile au fost acordate unor personalitati din teritoriu Cernautiului,  unor autori de carte din zona noastra, precum si, în premiera, unor institutii. Astfel, la sectiunea “Arte frumoase si muzica”, premiul I si “Crucea de Aur” au fost acordate Scolii populare de Arta “Ion Irimiescu”, Suceava, al carei director, Petru Horvat, a prezentat activitatea si realizarile prestigioase din ultimii ani.

La aceeasi sectiune, cu premiul II si Medalia de argint  a fost premiat prof. Mihail Petrescu, Suceava, care “se încapatâneaza sa ofere copiilor si generatiei tinere muzica”, dupa cum aprecia Mugur Andronic,  pentru cartea de cântece pentru copii si prescolari “Universul copiilor”, vol. II.

Premiul III a fost acordat celor doi elevi ai Colegiului de Arta „Ciprian Porumbescu” Suceava, care au prezentat si un program de muzica clasica la vioara si clarinet, Patricia Harasemiuc, respectiv Filip Horomnea.  

La sectiunea “literatura”, Crucea de Aur a fost acordata scriitorului Ion Cozmei, pentru volumul “Taras Sevcenko”, iar cea de argint unei foste eleve de la Colegiul National “Petru Rares” Suceava, Alexandra Dumencu, în prezent studenta la o facultate din Cluj, pentru volumul “În Carpe Diem’s memory”. O alta institutie evidentiata, de data asta cu mentiune, la sectiunea literatura, este Colegiul National „Petru Rares”, unitate care a pregatit în ultimii ani o generatie de talente în ale scrisului, daca avem în vedere cele 87 premii obtinute de 18 elevi la concursuri de literatura din tara. Mentiuni la aceasta sectiune au obtinut preotul consilier Gheorghe Bradatan, de la Arhiepiscopie, pentru “Portret în poezia româneasca”, dedicat împlinirii a 550 de ani de la urcarea pe tron a lui Stefan cel Mare, si “omului editura” Ion Filipciuc si Editurii “Miorita”.  

La sectiunea Istorie, premiul I a fost obtinut de prof. Daniel Hrenciuc, inspector general adjunct al ISJ Suceava, pentru “Continuitate si schimbare. Integrarea minoritatilor nationale din Bucovina istorica în regiunea României Mari – vol. II, 1928-1940”. Premiul II a fost acordat tot unui cernautean, Constantin Ungureanu, pentru “Învatamântul primar din Bucovina – 1774-1918”.  Eugen Dimitriu a fost distins cu o mentiune pentru “Cazabanii de la  Falticeni”, autorul adresând cu acest prilej multumirile sale directorului Crai nou, Dumitru Teodorescu, si rectorului Universitatii “Stefan cel Mare”, Adrian Graur, care “au pus umarul sa iasa de sub tipar aceasta carte”. Tot mentiuni au primit: Gheorghe Giurca, pentru “Istoria unei promotii – 2007”, Gavril Craciun si Violeta Popescu, pentru Monografia dedicata comunei Marginea. O diploma de onoare a fost dedicata, pentru ajutorul acordat fundatiei, notarului sucevean, Valeriana Ilie. 


Intră acum și în grupul de