Jocurile Olimpice, Beijing 2008


Intră acum și în grupul de

Gimnastica – masculin

România s-a calificat în finala pe echipe
 
Sâmbata, nationala masculina de gimnastica a reusit sa se califice în finala pe echipe a turneului olimpic de la Beijing. Baietilor nostri nu le-a fost însa deloc usor, reprezentativa României având emotii pâna pe final si, ca sa spunem lucrurilor pe nume, si destul de mult noroc.

Totul este însa bine când se termina cu bine si doar asta conteaza pentru ca, sa nu uitam, finala va începe de la zero. Gimnastii tricolori au început drumul spre aceasta finala ezitant, daca nu chiar dezamagitor. Dupa prima rotatie, la bara fixa, România a terminat pe ultima pozitie, a 12-a, cu doar 57.050 puncte.

Ne-a revenit zâmbetul pe buze la sol. Nu a fost însa un zâmbet cu toata fata. Adrian Bucur a obtinut 14.725 puncte, Daniel Popescu 14.575 puncte, Flavius Koczi 15.125 puncte, iar Razvan Selariu 15.425 puncte. Rotatia a fost încheiata, magistral, de Marian Dragulescu, liderul echipei noastre fiind notat cu a doua nota din concurs, 15.925, si reusind sa duca România pe pozitia a 11-a. A urmat un alt aparat favorit al gimnastilor nostri, calul cu mânere. Din pacate însa, baietii nostri au ratat pe linie, având probleme mari în primul rând la coborâri, si astfel România a revenit pe ultima pozitie.

Situatia a devenit de-a dreptul îngrijotaroare dupa rotatia a patra – la inele – aparat ce a lasat echipa noastra pe pozitia a 12-a, transformând calificarea în finala într-o misiune de-a dreptul imposibila. Totusi, dupa ultimele doua rotatii, la sarituri si paralele, România a dat lovitura, urcând mai întâi pe pozitia a noua si apoi pe a opta, cu 359.350 puncte, si reusind asadar sa obtina, pe ultima suta de metri, mult dorita calificare în finala.

Judo

Alina Dumitru a adus prima medalie de aur a României

Sportiva care aduce prima medalie olimpica de aur pentru delegatia României la Jocurile Olimpice este luptatoarea de judo Alina Dumitru. În cadrul categoriei 48 de kilograme, românca a realizat cea mai mare performanta din istoria judo-ului feminin autohton.

Alina a obtinut biletele pentru finala dupa ce le-a învins pe Eva Csernoviczki (Ungaria), Youngran Kim (Coreea), pentru ca în semifinale, reprezentanta noastra sa câstige în fata campioanei olimpice en-titre, Ryoko Tani (Japonia).

Finala, unde adversar i-a fost cubaneza Yanet Bermoy, a fost o simpla formalitate, sportiva antrenata de Florin Bercean impunându-se prin ippon dupa numai un minut si 20 de secunde.

Imediat dupa cucerirea medaliei, Alina a fost sunata de Traian Basescu. Presedintele României a felicitat-o pentru primul titlu olimpic la acest sport din istoria tarii noastre. În momentul intonarii imnului de stat, campioana noastra a izbucnit în lacrimi de fericire. Reactia i-a fost împartasita si de antrenorul ei, Florin Bercean, care a declarat pentru GSP TV: „Pentru mine aceasta performanta nu e o surpriza având în vedere performantele Alinei. Este cea mai mare satisfactie din viata unui antrenor. Ryoko a fost problema noastra, pe cubaneza o stiam pe de rost. Înainte de meci am avut multe emotii si înca nu au trecut. Este cea mai frumoasa zi din viata mea. Vreau sa ajung cât mai repede acasa”.

La rândul sau, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Belu, a tinut sa precizeze: „Dupa parerea mea, ce a facut Alina Dumitru a fost exceptional. Este consacrarea de care ea avea nevoie dupa cinci titluri europene cucerite. Este o rasplata si pentru antrenorul ei, pentru noptile nedormite pe care le-a avut. Alina a mers din victorie în victorie si a cucerit primul titlu olimpic pentru România”.

Handbal feminin

România a spulberat Kazahstanul

Început cu dreptul, în forta, al fetelor lui Gheorghe Tadici! Sâmbata, echipa nationala de handbal feminin a tarii noastre a spulberat reprezentativa similara a Kazahstanului, scor 31-19, în primul meci al turneului olimpic de la Beijing.

Tricolorele nu au avut practic nicio problema, dominând meciul în marea lui parte. În ciuda unui început exploziv, la pauza scorul a fost doar 13-10. Mai mult, dupa trei minute din repriza secunda, kazahele reusisera sa reduca din handicap, apropiindu-se la doar un singur gol.

Acel moment oarecum dificil a însemnat însa revenirea echipei noastre si Elisei si Lecusanu au dus scorul la 18-13, în minutul 39. Cu doua interventii consecutive în situatii de unu la unu, portarita Luminita Hutupan a dat încredere echipei si România s-a pastrat la timona jocului. Finalul a apartinut în totalitate tricolorelor, Adina Meirosu si Carmen Amariei marind avantajul la peste zece goluri, pentru ca ultima reusita sa-i apartina Ramonei Maier. Scor final 31-19 si România poate visa cu ochii deschisi la medalii.

Dupa meci, antrenorul echipei noastre nationale a tinut sa prefateze partida cu China, nimeni alta decât selectionata tarii gazda: „Am dominat jocul cu Kazahstan, a fost începutul competitiei, dar jocul cu China va fi foarte dificil. Suntem pregatiti sa învingem si în acest meci. Din pacate, fetele au probleme cu somnul, caldura este greu de suportat, dar trebuie sa depasim toate obstacolele pentru a câstiga o medalie. Sunt probleme cu Maier, care este accidentata la umar. Totusi, trebuie sa strângem din dinti pentru a ajunge cât mai departe”, a spus Gheorghe Tadici.

Tir

Prima medalie de la Beijing a fost câstigata de o cehoaica

O cehoaica a reusit sa câstige prima medalie de aur a Jocurilor Olimpice de la Beijing, la proba de pusca cu aer comprimat 10m. Katerina Emmons (24 de ani) a doborât record dupa record atât în calificari, cât si în finala. Emmons a obtinut 503,5 puncte iar pe locul doi s-a clasat câstigatoarea de la Atena, reprezentanta tarii gazda, Du Li, cu 502,0 puncte.

Iulian Raicea nu a prins finala

Tot sâmbata, la Beijing, Iulian Raicea a ocupat doar locul 44 în proba de pistol cu aer comprimat 10 metri, dupa ce a reusit 567 de puncte si a ratat calificarea în finala. În finala acestei probe, chinezul Wei Pang a câstigat medalia de aur, urmat de coreeanul Oh Jong Jin si de Su Jong Kim (Republica Democrata Coreea). Cea mai buna performanta olimpica a lui Iulian Raicea este medalia de bronz cucerita la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000.

Cantotaj

Echipajul de dublu vâsle intra azi în recalificari

O alta veste proasta a venit de la canotaj, la proba de dublu vâsle, unde echipajul românesc format din Ionelia Neacsu / Roxana Cogianu nu a reusit sa se califice direct în finala, clasându-se pe locul 4 în seria preliminara. Cele doua sportive au scos al patrulea timp al seriei, 7:21,17 minute. Pe primul loc si calificat în finala probei din aceasta serie a fost echipajul din Noua Zeelanda, format din gemenele Georgina si Caroline Evers-Swindell, cu un timp de 7:03,92. Echipajul nostru mai are însa o sansa. Neacsu si Cogianu vor fi prezente azi, în recalificari.

Canotaj

Georgeta Andrunache si Viorica Susanu, calificate în finala

Vestea buna a venit de la proba de doua rame. Georgeta Andrunache si Viorica Susanu s-au calificat în finala, dupa ce au câstigat seria de calificari, reusind un timp de 7:22,69. Pe locul secund în seria câstigata de românce a venit echipajul Germaniei, format din Lenka Wech si Maren Derlien, cu un timp de 7:28,66, urmat de perechea din Marea Britanie Louisa Reeve/Olivia Whitlam, cu 7:29,88. Finala probei de 2 rame este programata sâmbata, 16 august, de la ora 11:50 (ora României).

Dragos Coman a ratat calificarea în finala probei de 400 metri liber

Înotatorul român Dragos Coman a obtinut locul 7 în seria a 5-a de calificare din proba de 400 metri liber, cu timpul de 3:47,79, ratând astfel calificarea în finala, informeaza site-ul oficial al Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Dragos Coman va mai participa la probele de 1.500 m liber, 100 m fluture si 200 m fluture.

Lotul olimpic de natatie al României la Olimpiada de la Beijing este compus din: Dragos Coman (400 m liber, 1.500 m liber, 100 m fluture, 200 m fluture), Razvan Florea (200 m spate, 100 m spate), Camelia Potec (200 m liber, 400 m liber, 800 m liber), Ioan Gherghel (4×100 m fluture, 50 m liber, 100 m liber, 4×100 m liber), Valentin Preda (4×100 m bras), Norbert Trandafir (100 m bras, 200 m bras), Constantin Popovici (platforma 10 m), Ramona Ciobanu (platforma 10 m).

Gimnastica

România s-a calificat în finala
 
Echipa feminina de gimnastica s-a calificat în finala probei pe echipe. Fetele antrenate de Nicolae Forminte au obtinut putin peste 238 de puncte clasându-se imediat dupa reprezentativa tarii gazde, China la aproape 10 puncte distanta.

Gimnastele noastre au evoluat asa cum era de asteptat cel mai bine la bârna, aparatul favorit al României înca de pe vremea Nadiei. La paralele însa au obtinut cel mai mic punctaj dintre toate aparatele.

Urmatorul test pentru lotul României de gimnastica va fi miercuri de la ora 5, ora României, atunci când sportivele vor avea sansa sa obtina aurul olimpic în finala pe echipe. În ultimii 32 de ani România n-a mai ratat niciodata podiumul olimpic.

Michael Phelps a stabilit un nou record mondial

Americanul Michael Phelps a câstigat prima medalie de aur de la Jocurile Olimpice din cele opt pe care si le-a propus. Înotatorul a treminat primul în proba de 400 de metri mixt stabilind un nou record mondial terminând cursa în 4:03,83. Fostul record îi apartinea tot lui Phelps care reusise un timp de 4:05,25 la selectia americana pentru Jocurile Olimpice.
 


Intră acum și în grupul de